Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

Smultronställen i Backa pastorat

Sommar och semestertider stundar – här bjuder några församlingsbor i Backa och Tuve-Säve på sina bästa smultronställen i närområdet.

Kyrkbacken och Kapten Trångs trappor

Efter Norra Ligården går du viadukten under Klarebergsvägen (avfart/påfart till motorvägen) mot Angeredsbron. Här finns de äldsta spåren av mänsklig verksamhet i Kärra. När de första människorna slog läger på Kyrkbacken låg denna på en ö i en skärgård vid mynningen av Göta Älv. Kyrkbacken har fått sitt namn av att man tror att det här funnits en kyrka innan Säve kyrka byggdes, men några rester har inte hittats.

Domarringen

Domarringen är en gammal historisk plats i Tuve med underbar natur och fantastisk fågelsång, där man kan känna historiens vingslag. Domarringen ligger mellan Norumsgärde och Petters hage.

Gittan Haglund, Tuve

Mitt smultronställe är Rödberget, som ligger ovanför Lillhagens äldreboende. På Rödberget har man utsikt över Hökälla och Skändla, och ännu längre bort.

Edvard Levinsson, Backa

Svankälla våtmarkspark

Våtmarksparken som ligger i utkanten av Mysterna (Kärra) och är rik på fågelliv. I området finns också Ahlbäcks dammar som tidigare varit fiskodling.

Tuve örtagård

Örtagården ligger mellan Gunnestorpsskolan och Brunnehagen. Det är roligt med alla olika sorters växter som finns där. Man kan sitta i lugn och ro med egen fika vid befintliga bord.

Birgitta Friberg, Tuve

Fridhems gammelskog

Vill man få en riktig skogskänsla i närområdet skall man ta sig till skogsområdet norr om gravfält 35, Fridhems kyrkogård. Följ gärna den röda slingan från informationstavlan där. Då kan man lyssna på fågelsången, sätta sig på en liggande trädstam och läsa en bok eller bara njuta av naturen.

Jan Hellström, Backa

Orrekulla skans ligger nere vid älven i höjd med avfarten till Kärra S/Bäckebols köpcentrum. Kulturellt område och mycket rikt fågelliv.

Fagerdals koloniområde

Ta en promenad i koloniområdet och fortsätt rundan längs grusgångarna runt Fagerdal, mellan Kärra, Clareberg och Svankälla.

Skogen hemmavid

Skogen bakom Norumsgärde. Där är jätteläckert både sommar och höst.

Filippa Widegren, Tuve

Jämmerberget

Runt Jämmerberget finns en 2 kilometer lång naturstig – en kuperad gångväg med varierande natur och fina vyer. Vid utsiktsplatsen ovanför Prilyckegatan ser man ut över Göta älv och det gamla odlingslandskapet och Kärra kyrkas torn som sticker upp bland husen. Här finns också en grillplats och picnicbord. På bergets krön finns en bronsåldersgrav och nordost om berget finns Clarebergs herrgård och ridskola.

Promenadgruppen i Kärra

Har du tips på fler smultronställen i Backa pastorat? Skicka gärna ditt tips till kommunikationsavdelningen!

Backa pastorats kommunikationsavdelning

Backa pastorat

Vill du ha fler tips på aktiviteter? Missa inte Backa pastorats hemestertips!