Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Axbergs församling Besöks- och postadress: Kyrkvägen 4B, 70375 Örebro Telefon: +46(19)308040 E-post till Axbergs församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Gudstjänster och samlingar

Till gudstjänsten får vi komma precis som vi är, glada, ledsna, arga, bedrövade, lyckliga och så vidare. Gudstjänsten är till för de som kommer dit. Gudstjänsten ska vara ett sätt för oss att få möta Gud, varandra och oss själva.

November

Måndag 12
15.00
Gudstjänst för små och stora i Hovsta församlingsgård. Karin Eriksson.

Onsdag 14
08.30
Veckomässa i Hovsta kyrka. Linda Wallgren.
15.00 Mässa med barn i Hovsta församlingsgård. Karin Eriksson.

Söndag 18
11.00
Högmässa i Ervalla kyrka. Simon Richardson.

Tisdag 20
11.30 Andakt i Hovsta kyrka. Tomas Rådehed.
12.00 Sopplunch i Lillåns församlingshem. Obs, sista för terminen.

Söndag 25
11.00 Ekumenisk gudstjänst
sammanlyst till Lundhagskyrkan. Linda Wallgren, Axberg-Hovsta kyrkokör och Lundhagskyrkans kör medverkar.
14.30 ”En kyrka med alla”. Lundhagskyrkan i Hovsta.
18.00 Ekumenisk gudstjänst i Equmeniakyrkan i Närkes Kil. Sång av Lina Jonsson med familj.

Tisdag 27
09.30 Gudstjänst för Små & stora i Närkes Kils kyrka. Karin Eriksson.

Torsdag 29
09.30 Gudstjänst för Små & stora i Ervalla kyrka. Karin Eriksson.

DECEMBER
Söndag 2 • Första advent
11.00 Familjegudstjänst i Närkes Kils kyrka. Simon Richardson. Musik och sångmedverkan av Anna Sundström, Torsten Sundström och barnkören.
11.00 Familjegudstjänst i Hovsta kyrka. Tomas Rådehed och Erica Gidlöf. Sång av Hovsta barngrupper och barnkörerna i Lillån. Kyrkans fiolelever spelar.
16.00 Familjegudstjänst i Ervalla kyrka, Simon Richardson. Sång av barnkör och kyrkokör.
16.00 Söndagsgudstjänst i Axbergs kyrka, Tomas Rådehed. Sång av Axberg-Hovsta kyrkokör. Thomas Borg, trumpet.

Söndag 9 • Andra advent
11.00 Högmässa i Axbergs kyrka, Linda Wallgren.
18.00 Julkonsert i Hovsta kyrka med manskören Lorelei. Körledare Krister Kallin, solist Anna Wikblom.

Onsdag 12
08.30 Morgonmässa i Hovsta kyrka, Karin Eriksson.
17.00 Luciatåg i Lillåns församlingshem med Lillåns barnkörer. Lussefika.
18.00 Julkonsert i Ervalla kyrka. Gruppen Gospel of Joy framför programmet ”Christmasjoy”. Ledare Cecilia Axelsson.

Söndag 16 • Tredje advent
11.00 Söndagsgudstjänst i Ervalla kyrka, Tomas Rådehed. Sång Elin Henningsson. Efteråt kyrkkaffe i kyrkan. Födelsedagslunch för 70+ i församlingshemmet.

Tisdag 18
19.00 Ljuskonsert i Axbergs kyrka med Stella kammarkör. Körledare Solvieg Ågren.

Fjärde advent, söndag 23
11.00 Högmässa i Hovsta kyrka, Linda Wallgren.

Måndag 24 • Julafton
11.00 Gudstjänst vid krubban i Hovsta kyrka, Tomas Rådehed.
11.00 Gudstjänst vid krubban i Närkes Kils kyrka, Simon Richardson.
23.00 Midnattsmässa i Hovsta kyrka, Simon Richardson.
23.00 Midnattsgudstjänst i Ervalla kyrka, Tomas Rådehed.

Tisdag 25 • Juldagen
07.00 Julotta i Axbergs kyrka, Karin Eriksson. Kyrkokören medverkar.
07.00 Julotta i Närkes Kils kyrka, Linda Wallgren.

Onsdag 26 • Annandag jul
16.00 Julens sånger i Hovsta kyrka. Tomas Rådehed. Solister - Monica & Fredrik Sturzenbecker på sång och gitarr. Församlingen väljer psalmerna. Kom och önska din favorit!

Söndag 30
11.00 Högmässa i Axbergs kyrka, Simon Richardson.

Måndag 31 • Nyårsafton
16.00 Nyårsbön i Axbergs kyrka, Karin Eriksson.

JANUARI
Tisdag 1 • Nyårsdagen
16.00 Söndagsgudstjänst i Närkes Kils kyrka, Karin Eriksson.

Lördag 5 • Trettondagsafton
16.00 Vi sjunger ut julen i Ervalla kyrka, Tomas Rådehed. Mats Backlund, Ervallakören, Primula Veris och sångare ur Axberg-Hovsta Kyrkokör deltar.

Söndag 6 • Trettondagen
11.00 Gudstjänst i Närkes kils kyrka, Tomas Rådehed.

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.

Joh 3:16

Söndagen före domssöndagen

Tema

Vaksamhet och väntan

Liturgisk färg

Grön (eller violett/blå)

Altardekoration

På altaret ställer vi violetta blommor och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Sefanja kapitel 3, vers 8 - 13

Vänta därför, säger Herren, tills jag träder fram och vittnar mot dem. Jag har beslutat att kalla samman folk och riken för att tömma min vrede över dem, all min glödande harm. Ty hela jorden skall förtäras av min lidelses eld. Då skall jag förvandla folken, så att de alla talar med rena läppar, åkallar Herrens namn och tjänar honom skuldra vid skuldra. Från andra sidan floderna i Kush skall man frambära offer till mig. Den dagen skall du slippa skammen för alla synder du begått mot mig. Då skall jag befria dig från de stolta och högmodiga. Du skall inte längre förhäva dig här på mitt heliga berg. Jag skall lämna kvar hos dig en arm och ödmjuk skara. Herrens namn skall bli deras tillflykt. De som då är kvar av Israel skall aldrig göra orätt och aldrig uttala en lögn, falska ord skall aldrig komma ur deras mun. Den hjorden skall beta och vila tryggt utan att skrämmas av någon.

Epistel

Johannes uppenbarelse kapitel 3, vers 10 - 13

Du har bevarat ordet om min uthållighet, och därför skall jag bevara dig från prövningens stund, som skall komma över hela världen för att pröva jordens invånare. Jag kommer snart. Håll fast det du har, så att ingen tar ifrån dig segerkransen. Den som segrar skall jag göra till en pelare i min Guds tempel, och han skall aldrig mer lämna det. På honom skall jag skriva min Guds namn och namnet på Guds stad, det nya Jerusalem som kommer ner ur himlen, från min Gud, och mitt nya namn. Du som har öron, hör vad Anden säger till församlingarna!

Evangelium

Evangeliet enligt Matteus kapitel 25, vers 1 - 13

Då blir det med himmelriket som när tio unga flickor gick ut med sina facklor för att möta brudgummen. Fem av dem var oförståndiga och fem var kloka. De oförståndiga hade tagit med sig facklorna men inte någon olja till dem. De kloka hade med sig både oljekrukor och facklor. När brudgummen dröjde blev alla dåsiga och föll i sömn. Vid midnatt hördes ett rop: ’Brudgummen är här, kom ut och möt honom!’ Då vaknade alla flickorna och gjorde i ordning sina facklor. De oförståndiga sade till de kloka: ’Ge oss av er olja, våra facklor slocknar.’ De kloka svarade: ’Den kan aldrig räcka både till oss och till er. Gå i stället och köp hos dem som säljer olja.’ Men medan de var borta och köpte kom brudgummen. De som stod färdiga följde med honom in till bröllopsfesten, och porten stängdes. Efter en stund kom de andra flickorna och ropade: ’Herre, herre, öppna för oss!’ Men han svarade: ’Sannerligen, jag känner er inte.’ Håll er därför vakna. Ni vet inte när dagen och timmen är inne.

Psaltaren

Psaltaren kapitel 139, vers 1 - 18

För körledaren. Av David, en psalm. Om jag står eller sitter vet du det, fast du är långt borta vet du vad jag tänker. Om jag går eller ligger ser du det, du är förtrogen med allt jag gör. Innan ordet är på min tunga vet du, Herre, allt jag vill säga. Du omger mig på alla sidor, jag är helt i din hand. Den kunskapen är för djup för mig, den övergår mitt förstånd. Var skulle jag komma undan din närhet? Vart skulle jag fly för din blick? Stiger jag upp till himlen, finns du där, lägger jag mig i dödsriket, är du också där. Tog jag morgonrodnadens vingar, gick jag till vila ytterst i havet, skulle du nå mig även där och gripa mig med din hand. Om jag säger: Mörker må täcka mig, ljuset omkring mig bli natt, så är inte mörkret mörkt för dig, natten är ljus som dagen, själva mörkret är ljus. Du skapade mina inälvor, du vävde mig i moderlivet. Jag tackar dig för dina mäktiga under, förunderligt är allt du gör. Du kände mig alltigenom, min kropp var inte förborgad för dig, när jag formades i det fördolda, när jag flätades samman i jordens djup. Du såg mig innan jag föddes, i din bok var de redan skrivna, de dagar som hade formats innan någon av dem hade grytt. Dina tankar, o Gud, är för höga för mig, väldig är deras mångfald. Vill jag räkna dem är de flera än sandkornen, når jag till slutet är jag ännu hos dig.