Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Gudstjänster och andakter

Till gudstjänsten får vi komma precis som vi är, glada, ledsna, arga, bedrövade, lyckliga. Gudstjänsten är till för de som kommer dit och ska vara ett sätt för oss att få möta Gud, varandra och oss själva.

Mars

Söndag 3
11.00 Ekumenisk mässa i Närkes Kils kyrka tillsammans med Equmeniakyrkan Närkes Kil. Tomas Rådehed, sång av Elin Henningsson.

Söndag 10
11.00 Mässa i Axbergs kyrka, Linda Wallgren.

Söndag 17
11.00 Gudstjänst med små & stora, Ervalla kyrka. S Richardson, sång av barnkören. 
15.00 Afternoon tea i Glanshammars församlingshem. Sofi Lindfors, diakon, berättar om sitt arbete på Kumlaanstalten. Kaffebönorna serverar. Frivillig gåva.

Söndag 24
11.00 Mässa, Hovsta kyrka. T Rådehed. Primula Veris. Efter gudstjänsten blir det födelsedagsfest för inbjudna församlingsbor, sång Elin Henningsson.

Måndag 25
15.00 Gudstjänst med barn, Hovsta församlingsgård. Karin Eriksson.

Onsdag 27
15.00 Mässa med barn, Hovsta församlingsgård. Miniorer och pianoelever medverkar.

Söndag 31
11.00 Gudstjänst för små & stora, Hovsta kyrka. Fioleleverna spelar. Efter gudstjänsten blir det dopfest för inbjudna familjer.

APRIL

Onsdag 3
08.30 Morgonmässa i Hovsta kyrka, Linda Wallgren.

Söndag 7
11.00 Mässa i Närkes Kils kyrka, Linda Wallgren.
18.00 Bön för bygden i Lundhagskyrkan.

Torsdag 11
09.30 Gudstjänst med barn, Ervalla kyrka. Karin Eriksson.

Söndag 14
11.00 Mässa i Axbergs kyrka, Simon Richardson.

Skärtorsdag 18
18.00 Mässa i Närkes Kils kyrka. Tomas Rådehed.

Långfredag 19
11.00 Gudstjänst i Närkes Kils kyrka, Tomas Rådehed. Sång av Katarina Pilotti.
15.00 ”Jesu sju ord på korset” Axbergs kyrka. Musik av J Haydn. Musiker Silvia Scharp & Helene Wallin (violin), Anna Braw (viola) och Ingrid Morgan (cellist).

Påskafton 20
23.00 Midnattsmässa i Ervalla kyrka. Karin Eriksson. ”Vuxenväg till tro” medverkar.

Påskdagen 21
11.00 Mässa i Närkes Kils kyrka. Församlingens präster och musiker deltar. Sång av Axberg-Hovsta kyrkokör och Ervallakören. Efterföljande påsklunch i församlingshemmet.

Annandag påsk 22
11.00 Gudstjänst för små & stora, Hovsta kyrka. L Wallgren, barnkörerna i Lillån och barngrupperna från Hovsta. Alla närvarande 4-åringar får en Bibel. Påskfest i församlingshemmet.
16.00 ”Psalmer på gränsen” i Järnboås kyrka. Biskoparna Mikael Mogren, Johan Dalman och Sören Dalevi från Västerås, Strängnäs och Karlstad stift berättar kort om vad påsken betyder för dem. Vi sjunger välkända psalmer med hjälp av kyrkomusiker och körsångare från olika församlingar. Fika i Järnboås församlingshem.

Söndag 28
11.00 Mässa i Hovsta kyrka, tillsammans med Lundhagskyrkan. Tomas Rådehed. Axberg-Hovsta kyrkokör och Lundhags-kyrkans vuxenkör.

MAJ

Söndag 5
11.00 Mässa i Närkes Kils kyrka. Konfirmander deltar, sång av kören Primula Veris.

Tisdag 7
09.30 Gudstjänst med barn i Närkes Kils kyrka. Karin Eriksson.

Torsdag 9
09.30 Gudstjänst med barn i Ervalla kyrka. Karin Eriksson.

Söndag 12
11.00 Mässa i Axbergs kyrka. Simon Richardson.
18.00 Bön för bygden Axbergs församlingshem.

Tisdag 14
18.00 Avslutningsgudstjänst för barnverksamheten i Hovsta kyrka. Karin Eriksson.

Onsdag 15
18.00 Avslutningsgudstjänst för barnverksamheten i Närkes Kils kyrka. Karin Eriksson.

Torsdag 16
18.00 Avslutningsgudstjänst för barnverksamheten, Ervalla kyrka.

 

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.

Joh 3:16

Midfastosöndagen

Den kristna fastetiden är förberedelsetiden för påsken. Under fastetiden följer vi vägen Jesus går, genom lidandet, döden, mot uppståndelse och nytt liv.

Tema

Livets bröd

Liturgisk färg

Violett eller blå

Altardekoration

På altaret ställer vi skära eller guldgula rosor och vi tänder fyra ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Andra Moseboken kapitel 16, vers 11 - 18

Herren talade till Mose: ”Jag har hört israeliternas knot. Säg till dem: Mellan skymning och mörker skall ni få kött att äta, och i morgon bitti skall ni få så mycket bröd ni behöver. Då skall ni inse att jag är Herren, er Gud.” Den kvällen kom det vaktlar i sådan mängd att de täckte hela lägret, och på morgonen låg det dagg runt omkring lägret. När daggen hade torkat låg det ute i öknen något tunt och frasigt, tunt som rimfrost på marken. Och när israeliterna såg det frågade de varandra: ”Vad är det här?” eftersom de inte visste vad det var. Mose sade till dem: ”Det är den mat som Herren ger er att äta. Och Herren har gett denna befallning: Samla så mycket av det som var och en behöver, ett omermått per person för samtliga. Varje husfar skall hämta till dem han har i sitt tält.” Israeliterna gjorde så, och några samlade mer, andra mindre. När de sedan mätte upp hade de som samlat mer inte fått för mycket och de som samlat mindre inte för litet, alla hade fått vad de behövde.

Epistel

Petrus första brev kapitel 2, vers 1 - 3

Lägg därför bort allt slags ondska, falskhet och förställning, avund och förtal. Som nyfödda barn skall ni längta efter den rena, andliga mjölken, för att växa genom den och bli räddade. 'Ni har ju fått smaka Herrens godhet.'

Evangelium

Evangeliet enligt Johannes kapitel 6, vers 24 - 35

När folket nu upptäckte att Jesus inte var där och inte heller hans lärjungar steg de i båtarna och for över till Kafarnaum för att leta efter Jesus. De fann honom där på andra sidan sjön och frågade honom: ”Rabbi, när kom du hit?” Jesus svarade: ”Sannerligen, jag säger er: ni söker inte efter mig därför att ni har fått se tecken utan därför att ni åt av bröden och blev mätta. Arbeta inte för den föda som är förgänglig utan för den föda som består och skänker evigt liv och som Människosonen skall ge er. Ty på honom har Fadern, Gud själv, satt sitt sigill.” De frågade då: ”Vad skall vi göra för att utföra Guds verk?” Jesus svarade: ”Detta är Guds verk: att ni tror på honom som han har sänt.” De sade: ”Vilket tecken vill du göra, så att vi kan se det och tro på dig? Vad kan du utföra? Våra fäder åt mannat i öknen, så som det står skrivet: 'Han gav dem bröd från himlen att äta.' Jesus svarade: ”Sannerligen, jag säger er: Mose gav er inte brödet från himlen, men min fader ger er det sanna brödet från himlen. Guds bröd är det bröd som kommer ner från himlen och ger världen liv.” De bad honom då: ”Herre, ge oss alltid det brödet.” Jesus svarade: ”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta.

Psaltaren

Psaltaren kapitel 107, vers 18 - 22

De ville inte se åt någon föda och närmade sig dödens portar. Då ropade de till Herren i sin nöd, och han hjälpte dem ur deras trångmål. Han gav en befallning och botade dem och räddade dem från graven. De skall tacka Herren för hans godhet, hans underbara gärningar mot människor, de skall frambära tackoffer och berätta om hans verk med jubel.