Vägkyrka med fotoutställning i Gärdserum sommaren 2022

Nyhet Publicerad

Gärdserums kyrka, med utsikt över Uknadalen och Båtsjön, är klassad som sevärdhetskyrka.

Vägkyrkan där du fikar med en formidabel utsikt över Uknadalen och Båtsjön, tar en tur in i den speciella kyrkan, ser en fotoutställning om bygden och kan sitta ner för en stunds andakt.
Kunniga ortsbor guidar och bjuder på hembakt bröd.

Kyrkan och caféet håller öppet 4 juli – 29 juli
Månsdag-fredag kl. 12.00 - 17.00

- Invigning av Vägkyrkan måndag 4 juli kl. 12.00
- Andakt övriga dagar kl. 15.00
- Vägkyrkoandakt med musik torsdag 7 juli kl. 18.00
- Vägkyrkoandakt med musik torsdag 21 juli kl. 18.00

Gärdserums kyrka från ovan Foto: Morgan Karlsson

Välkommen på besök!

Läs mer om Fotoutställningen från Falerum nedan:

För flera år sedan blev jag uppmanad av Elisabeth Svensson (Timpelina) i Falerum att besöka henne och ta del av foton som hennes man, Sven-Tore och svärfar, Karl Hugo Svensson lämnat efter sig. I juni

2008 var det dags. Det blev åtskilliga foton som jag fi ck låna hem, försöka identifiera och skanna in. En del foton var tidigare identifierade av Axel Sjöman och har varit till stor nytta vid olika arbeten. Samtidigt vid detta besök föll mina ögon på ett häfte ”Dagboksanteckningar” som jag fick låna hem och läsa. De var väldigt intressanta och spännande. Det stod även lite om min mans släkt som inte gjorde det sämre. Svärmor Louise morfar, Frans Pettersson från Hagen och Betlehem, är omnämnd på ett par ställen. I slutet av anteckningarna stod det angivet vem som skrivit av dem på maskin, Stig Hultenius, folkskollärare i Falerum. Vid ett besök i Åtvidaberg berättade han för mig hur han kommit över dagböckerna.

I Falerum hölls 1976 en studiecirkel där man identifierade gamla foton. Då hade Gösta Tillmar tagit med de här dagböckerna i original som han i sin tur fått av Inez Andersson, syster till dagboksskrivaren Helmer. Anteckningarna sträcker sig från 1911 och några år framåt. Den 27 april 1917 började han att skriva rent sin dagbok och några utdrag är med här på utställningen liksom på de tidigare utställningarna.

Utöver Timpelina har många personer lånat ut foton från Falerum. Detta är femte utställningen som vi samarbetar och hjälpen är helt nödvändig för mig som aldrig bott på platsen.

Bilderna är ett fåtal av alla foton från Falerum och är de som jag haft tillgång till. Utöver foton har jag lagt in urklipp från Svenska Gods och Gårdar, Kalmar län norra, 1939, Sveriges Bebyggelse, Kalmar län del I, 1957. Jag har också haft tillgång till böckerna Sockna, Olof Söderbäck 1979, En högviktig angelägenhet, Olof Söderbäck 1984, Gärdserums socken, Britt Carlsson 1994 och Min släktsaga, Lisa Holmström, 2004. CD Falerum bilder 1, Leif Pettersson har jag även fått tillstånd att använda.

Mina egna böcker från byar i Gärdserum och DVDn från Gärdserums kyrkogård har också varit till stor hjälp med bilder och data.

Lisbeth Petersson, juni 2015/2022

Adress: Trädlyckevägen 7, lgh 1204, 432 34 Varberg, tel 0706-75 88 70,