Kyrkoherden sommarhälsar

Nyhet Publicerad

Varma dagar med sköna sommartemperaturer och kallfronter med blåst och regn turas om nu under julimånaden.

Ljus och skugga hör liksom till. Frågan är hur vi upplever denna omväxling och hur vi tyder livets motsatser. Betraktar vi dem som ett oföränderligt ”hit och dit” och anser att vi bara behöver stå ut med det? Eller letar vi efter orsakerna, efter själva grunden varför saker och ting är som de är?

Ser vi att klimatet orsakar all väderväxling eller går vi bara ut för att uppleva naturen enligt devisen – det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder! Eller förnimmer vi i naturens uppträdande till och med ett tecken av Gud som har skapat allt för att vi människor ska kunna leva i den med glädje?

Så som en bedjare för flera århundraden bad till Gud: Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad. Ja, underbara är dina verk, min själ vet det så väl. (Ps 139:14).

Nu på sommaren är det gott och lägligt med en sådan inställning! Efter en lång tid som har präglats av Corona med alla dess restriktioner, med ångest och osäkerhet vid möten med andra. Efter en vår som har präglats av bilder om förstörelse och krig som gjort oss rädda för det som vi trodde tillhörde dåtiden.

Efter tider som dessa är det gott att lämna sitt hem och gå ut till naturen, skogens katedraler, eller en av våra fina kyrkor i församlingen. Här får du bara vara så som du är och låta den nyttiga tystnaden påverka dig.Eller lyssna till Guds ord i till exempel sommarens olika gudstjänster, ute i det fria, musikgudstjänster eller mässor i våra vackra kyrkorum.

Tystnad eller ord mot ångest och stress. Ord som löser obesvarbara frågor, ord som Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad. Ja, underbara är dina verk, min själ vet det så väl.

Jag önskar Dig en välsignad sommar, Kirsten Alm KH