Foto: Illustratör: Gunnel Moheim

En bonde som riktig glädjespridare!

Nyhet Publicerad

En liten pojke åtta år sa nyligen i ett morgontidigt barnradioprogram: ”Jo jag vill bli bonde när jag blir stor, med min kompis.”

Sedan fortsatte han räkna upp allt som skulle göras av odling och djurskötsel och det var inte lite det. Men det verkade inte bekymra honom alls. För han tyckte så mycket om alla djuren som han skulle ha, men det var tydligen noga med balansen och att de fick gå ute och beta i hagen och hundarna springa fritt.

Så frågade programledaren, ”vad är då roligast med det här bondgårdsarbetet?” Det kluriga svaret kom eftertänksamt:  ”Hm, det är så mycket som är roligt på en bondgård. Det finns så mycket man kan göra, så man behöver liksom inte tänka på vad man annars ska göra, man blir aldrig uttråkad, för det finns HELA tiden saker att göra.” Det enda tråkiga han kunde komma på var att hålla på med gödsel.

Foto: Illustratör: Gunnel Moheim

Allt det här yttrade den unge mannen helt lugnt under ett par minuter, innan han ens ätit frukost eller klivit ur sängen. Vem av oss skulle kunna prestera något sådant, handen på hjärtat?

Den här historien fångar på något sätt de teman som ryms i det vi kallar påsktiden, den som ligger mellan påsk och pingst;  Den gode herden (3:e söndagen i påsktiden), Vägen till livet (4:e sön.) och Att växa i tro (5:e sön).  

Jesus sa: ”Låt barnen komma till mig. Guds rike tillhör sådana som de. Sannerligen, den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in.”
Det känns helt rätt och jag vill be:  
Herre, ge oss tillit och frimodighet att ta oss an goda men krävande uppgifter med glädje och stå ut med de mindre roliga, med barnets uppriktiga sinne och tro”
(Och jag hoppas innerligt att den här pojken en gång blir bonde på riktigt. Och hans kompis…och ännu fler!)

Lotta