Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Att vara en god vän till den som sörjer

När en vän drabbas av sorg vet vi ofta att vi borde finnas där. Men många känner sig osäkra på hur man bäst närmar sig den som sörjer. Därför har vi sammanställt en guide för den som vill vara ett bra stöd för vänner i sorg.

Vi vet att vi borde finnas där för en vän. Ändå är vi många som stått och plockat fram telefonnummer och sedan övermannats av tvekan – borde jag ringa? Tänk om jag börjar gråta? Tänk om min vän börjar gråta? Tänk om hon bara sitter och vill vara i fred just nu? Tänk  om det blir konstigt tyst? Tänk om det inte går att prata?

Hör av dig - ring

När sorgen flyttar in, flyttar vännerna ut. Det är alltför ofta så – kanske för att frågorna blir många, men mest troligt för att vi får svårare att hantera den sociala situation som uppstår när en vän har sorg.

Det bästa du kan göra är därför att höra av dig - ring. Om din vän inte orkar svara, kommer hon inte att göra det. Om hon inte vill prata, kan hon själv säga det. Och om det blir konstigt tyst, så är det inte hela världen.

När allt kommer omkring har det hänt värre saker i din väns liv just nu. Och genom att höra av dig, visar du att du i alla fall finns kvar.

Sorgen behöver prata – om allt möjligt

Med sorgen kommer nya hemska saker att bearbeta och prata om. Det kan skrämma vänner som vill höra av sig. Många kanske tänker: Ska jag orka prata om det här? Ska jag klara det? Ska jag ta upp ämnet, vänta på att min vän tar upp ämnet, undvika ämnet? Tänk om jag säger något dumt?

Ingen förväntar sig att du ska hantera situationen som en professionel psykolog. Du ska bara fortsätta att vara den du är, med den relation du har. Det är inte alls säkert att din vän vill prata om sin sorg, men du kan fråga. Vill hon, så får hon – och då är ditt viktigaste jobb att lyssna, inte att hitta på lysande saker att säga.

Vill din vän inte prata om sorgen, prata om något annat

Kanske känns det konstigt att diskutera vardagliga saker, som hur bilen går eller vad som händer på jobbet. Men det kan vara precis vad din vän behöver för att få en stunds paus i de jobbiga tankarna, och du visar att du finns där, beredd att prata om både det som gör ont och det som inte gör ont.

Kanske blir ditt småprat bara radiobrus i bakgrunden medan din väns hjärna sitter fast i det hon tänker och känner. Men även radiobrus kan vara en välsignelse. Och mitt i bruset kan ibland höras en röst som säger något som griper tag.

Det andra rådet är därför: Var inte rädd för vart samtalet för dig. Du kommer att klara av det för att du är en vän.

Sorgen behöver pauser

När sorgen flyttar in, ändras så många saker. Färger ser annorlunda ut, ljud låter starkare, sömnen förändras och det som förut var vardagligt och enkelt känns annorlunda – enkla saker kan bli svåra, och vardagliga små njutningar kan kännas väldigt fjärran.

Som vän kan du erbjuda din vän att återerövra några timmar vardag. Brukar ni gå på bio eller jogga ihop? Ring och fråga om ni kan göra det igen. Om din vän inte orkar, kommer hon att säga det. Och om hon orkar, så får hon bryta sorgen ett tag och göra något vanligt. Det är en värdefull gåva som du kan ge henne.

Det tredje rådet är därför: Bjud din vän på vardag, om och när hon vill.

Sorgen förhindrar initiativ

Det land där din vän befinner sig är ett land som det är oerhört svårt att ringa ut ifrån. De flesta sörjande säger samma sak: initiativförmågan försvinner.

Därför är det inte läge att säga ”hör av dig om jag kan göra något” – för det orkar inte din vän. Istället måste du höra av dig, och vara beredd på att få nej, att din vän inte orkar eller vill. Det gör inget alls – det är hennes rättighet nu. Ditt jobb är att ringa en gång till och en gång till.

Det fjärde rådet blir därför: Hör av dig! Säg inte ”ring om du vill” – säg ”jag ringer på torsdag vid tio – svara om du vill”.