Foto: Virserums Musikdagar – Vännerna

Virserums Musikdagar 2023

Musikfestivalen är tillbaka, som vanligt veckan efter midsommar!

Sedan 1997 har den vackraste av årstider, sommaren, klingats an av Virserums musikdagar.

Veckan efter midsommar sprudlar sommarkänslorna och musiken i den forna bruksorten, en vecka som har blivit en viktig start och del av sommarsverige.

Med ett 15-tal konserter och flertalet aktiviteter i Virserums kyrka, Rosanders loge & äng i Kråketorp och Virserums nygamla kulturhus blandas framträdanden från svenska toppartister med världsrenommé och morgondagens stjärnor tillsammans med nutida internetfenomen.

Utöver musik av världsklass fylls och förgylls Virserum av aktiviteter för alla åldrar under hela veckan tack vare nära samarbete mellan Aspelands pastorat, föreningen Virserums musikdagar, Hultsfreds kommun, Virserums Sparbank, Virserums föreningsliv samt ideella krafter.

Se mer på virserum.se

Artister Virserums musikdagar 2023 i Virserums kyrka

Anders Nilsson, tenor, från Växjö. Anders har varit solist på Wiener Staatsoper, Hamburger Staatsoper. Göteborgsoperan.mm. Efter att han återvänt till Sverige har han medverkat i mängder av opera, operett och musikalföreställningar. Nu delar han sin tid mellan att vara musiker och lärare.

Leif Dahl, legendarisk, pensionerad organist i Virserum med ena foten i den klassiska musiken och den andra i jazzen. Han har arbetat som pianist hos artister som Östen Warnerbring och Leif Uvemarks storband. Han har haft ett mycket brett musikaliskt verksamhetsfält, bland annat som repetitör vid Helsingborgs stadsteater där han också framträdde tillsammans med Ulf Björlin på 2 flyglar. Leif har spelat på kryssningar med fartyget Kungsholm. Som organist har han tjänstgjort i Hultsfred, Åseda och Virserums församlingar 1967 - 2002.                                              

Tre musiklärare från Academy of Music and Business i Tingsryd började spela ihop inför en julkonsert 2021 och har fortsatt sedan dess! Denna gång består repertoaren av favoritlåtar ur pop, jazz- och visgenrerna!

Han beskrivs som Sveriges okrönte soul- och gospelkung. Han har släppt flertalet album, turnerat och gjort en mängd hyllade framträdanden i olika tv-produktioner genom åren. Mest uppmärksamhet fick han kanske när han sjöng utgångsmarschen vid prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop inför tiotals miljoner tv-tittare! Han fick alla i kyrkan, inklusive kungafamiljen, att dansa och klappa händerna. I Virserum framträder han med pianist Jonathan Alfredsson.

En vinterkväll 2012 träffades tre vänner hemma i ett trångt och stökigt kök i Göteborg. Några timmar senare hade de gjort sitt första arrangemang och med det startat en ny genre inom svensk vokalmusik. Nu, tio år, miljoner visningar och hundratals konserter senare är de Sveriges största vokalakt. Solala beskrivs som en vokal powertrio och har med ett unikt tonspråk, bländande stämföring och en minst sagt varierad repertoar ackompanjerat av hemmasnickrade rytminstrument skrivit om boken om hur sång i grupp kan låta.

Publiken har via deras sångvideos från köket växt lavinartat under åren och har gått från köket till konserthusturnéer genom hela Sverige och har bland annat gjort mellanakten i finalen på melodifestivalen 2018 och gästat Allsång på Skansen. De har släppt fyra studioalbum och 2019 släppte de också “Solala: vol. 1”, en bok med deras arr, instruktioner till att göra sin egna kökspercussion och mycket mer.

I serien “Solala Sessions” gör de vokala köksversioner tillsammans med svenska artister såsom Tommy Körberg, Magnus Carlsson, Edda Magnasson, Bo Sundström och Helen Sjöholm. Deras video med Ted Gärdestads “Come give me love” tillsammans med Helen Sjöholm visades närmare två miljoner gånger på bara några dygn.

Lokala musiker som bildade gruppen AMICI (vänner på italienska) 2017. Gruppen har sedan dess gjort flera konserter, främst i sommartid. Repertoaren består av solosång och duetter men även instrumentalt helst av Björn & Benny, Georg Riedel, Lloyd Webber och Maria Gustin Bergström. Arrangemangen är skrivna av kontrabasisten Marian Gigla. Gruppen består av Kristina Samuelsson och Birgitta Ljungkvist på violin, Inger Isacsson på viola, Katarina Malmberg på cello, Lennart Sjöstedt på piano samt sång av Ann-Marie Daag Albrechtsson och Micke Lång. Under 2023 vikarierar Lina Hultgren på kontrabas för Marian Gigla.

Foto: Andreas Paulsson

En manskör som trots sin långa historia kunnat behålla sin vilja att utvecklas genom åren, tack vare sina professionella och hängivna körledare. Kören består i dag av ca 50 tenorer och basar med olika bakgrund, utbildning och sysselsättning, och här i Virserum medverkar en grupp ur Studentsångarna. Kören är kanske mest känd från den ofta direktsända vårsången på Lunds Universitetshus trappa, där även tidigare körmedlemmar medverkar. Kören gör, förutom konserter i Lund och övriga Sverige, även internationella samarbeten årligen med symfoniorkestrar och andra körer. Kören strävar efter att uppnå högsta möjliga musikaliska nivå och att förvalta och förnya manskörsrepertoaren.

Organisten från Oskarshamn som spelat över hela världen. Välkänd i vår bygd för sin unika förmåga att tolka orgelns språk.

Bandnamnet är taget efter en stortjuv på 1800-talet, vilken bodde i Lönneberga-trakten. Gruppen har spelat tillsammans sedan 1994. Musiken kör som ett trimmat ånglok genom svensk, irländsk och amerikansk folkmusik framfört med en småländsk underton och lokal anknytning. Olycklig och lycklig kärlek, öl, mjölk, kanalgrävning och fågelskådning är några av alla de livsnödvändiga saker som behandlas i låtarna. Det numera lite äldre pojkbandet spelar fortfarande efter 27 år med samma drivkraft som drog igång det hela; spelglädjen och ”härjet” från publiken. Fem fullängdsskivor och ett antal singlar har de gett ut under åren och till julen 2016 kom julskivan "Tänd alla bloss". Spelningarna har tagit bandet till allt från kyrkor, festivaler, folkparksfester och pubar. Tillsammans med publiken fixar de till en riktig fest! Lifvens består av Patric Engqvist på sång och gitarr, Kenneth Rosén på sång och banjo, Ulf Nilsson på sång och fiol, Anders Nilsson på sång och dragspel, Tommy Eklund på sång och trummor samt Tony Frost på sång och bas.

Eleonora Svanström föddes år 2001 i en musikerfamilj i Stockholm. Som femåring började hon att spela cello för Elisabet Lysell Bjermkvist på Musikskolan Lilla Akademien. Efter studenten inledde hon sina kandidatstudier på slottet Edsberg, Kungliga Musikhögskolan, i Jakob Koranyis celloklass och hösten 2022 påbörjade hon sina masterstudier vid samma institution.

Eleonora har deltagit i masterclasses för cellister som Torleif Thedéen, Giovanni Gnocchi och Peter Bruns. Hon har haft förmånen att ta emot stipendier från fonder och ordrar som Bifrostorden, Welinfonden och Svenska Frimurareorden. Eleonora har ett aktivt konsertliv, både som solist, kammarmusiker och orkestermusiker i olika konstellationer - bland annat vikarierar hon regelbundet i Kungliga Filharmonikerna. Säsongen 23-24 kommer Eleonora att vara solist i Brahms dubbelkonsert tillsammans med violinisten Jonna Simonsson och Kungliga Musikhögskolans Symfoniorkester.

 

Albert Dahllöf (f. 1999) är en flitigt anlitad pianist från Bjällum, Västergötland. Som 17-åring påbörjade han sina kandidatstudier för professor Anders Kilström och professor Stefan Bojsten vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Efter examen 2019 följde masterstudier för professor Mats Widlund vid Edsbergs slott, under ett par år även kombinerat med studier för professor Håvard Gimse vid Norges Musikhögskola i Oslo.

Albert har tilldelats flertalet priser och stipendier för sitt pianospel, däribland stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien och första pris i Yamahas skandinaviska pianotävling 2020. Han har varit solist i pianokonserter av bland annat Rachmaninov, Shostakovich och Saint-Saëns. År 2021 var han även semifinalist i Solistpriset.

2022 blev Albert antagen vid diplomutbildningen på Musikhögskolan i Malmö för Francisca Skoogh, samtidigt som han börjat undervisa i piano vid Bollnäs folkhögskola. Vid sidan om detta frilansar Albert aktivt som både solist och kammarmusiker.

STOCKHOLMSKVARTETTEN

Ylva Larsson Svanström – fiol
Berit Mattsson  - fiol
Jakob Ruthberg – altfiol
Tommy Svanström – cello

Med rötterna i den Svenska kommunala musikskolan har Ylva, Berit, Jakob och Tommy fått en mycket bra grund för sitt yrkesverksamma liv som musiker. Efter studier på musikhögskolor i Sverige och utomlands, möttes de i Kungliga Hovkapellet på Stockholmsoperan, Nordens största och en av världens äldsta orkestrar med en historia tillbaka till 1526.

Vid sidan av det dagliga arbetet med opera- och balettmusik i orkesterdiket, är de alla mycket intresserade av kammarmusik, vilket främst kommer till uttryck i Stockholmskvartetten. Tommy övertog ensemblens namn i början av 1980-talet men kvartetten grundades 1928. Glädjen att få musicera tillsammans och umgås med varandra, och de stora tonsättarna, har bundit samman dem nu i många år.

Stockholmskvartetten spelar i kyrkor och på konsertestrader, och har en lång historia av CD-, radio och TV-inspelningar, barn och familjekonserter och turnéer i Sverige och utomlands. Förutom i alla de nordiska länderna har de givit konserter i Schweiz, Frankrike, Slovakien och Tyskland.

Kvartetten känner varmt för den svenska musiken - Berwald, Stenhammar, Larsson, Wirén - och ser det som en förmån och känner glädje i att få samarbeta med våra nutida tonsättare. De har uruppfört många verk skrivna direkt för dem. Naturligtvis ingår också de stora mästarna i deras repertoar: Mozart, Beethoven, Schubert, Ravel...

1997 startade Tommy Virserums Musikdagar – en festival för barn och vuxna. 

Vännerna består av John och Mats Lundén-Welden och Petter Carlson Welden samt Albert Dahllöf.

En stockholmsbaserad pianotrio bestående av Jonna Simonsson (violin), Astrid Hillerud (cello) och Albert Dahllöf (piano). Medlemmarna i trion är alla födda runt millennieskiftet och började under hösten 2020 spela tillsammans vid Edsbergs slott under vägledning av Mats Zetterqvist. Sedan dess har trion framträtt vid ett flertal konserter i Kungliga Musikhögskolans regi, och deltog under våren 2023 som en av fem utvalda ensembler i finalen av Ung och Lovande i Västerås. De hyser ett brinnande intresse för sättningens möjligheter inom såväl klang som repertoar, och har genom detta även öppnat för en konversation med samtida tonsättare. De har i sin programsättning ambitionen att knyta samman den traditionella repertoaren med den nya.

För att köpa biljetter!

Biljetter finns till försäljning från 10 maj. Biljettpriset är 80 kr. för lunchkonsert och 250 kr. för kvällskonsert.

Biljetter finns till försäljning på Nya Järnboden i Virserum eller bokas via biljettkontoret (mån-fre kl. 10-12) 070-670 94 20.

Virserums Musikdagar finns på instagram!

Klicka här!