Stilla veckan & Påsken

Nyhet Publicerad

Under Stilla veckan & Påsken fylls kyrkorna av sång & musik

I ångest och mörker – och jublande glädje

Skärtorsdag – Långfredag – Påskdag – Annandag påsk. Det är fantastiskt att få leva sig in i det drama vi gestaltar i kyrkorna under påskhelgen. Livets olika skyldigheter kan göra att vi inte har möjlighet att komma till kyrkan alla dagarna. Kanske kan vi ändå på något sätt låta varje dag färgas av sin egen djupa prägel? 
Skärtorsdagen handlar både om fest och om svek. Jesus samlar lärjungarna till fest och verkar inte behöva ge så detaljerade instruktioner. De hade gjort det förr. Festen är en del av livet och lever man tillsammans så delar man festen. Denna fest är dock svekets fest där glädjen övergår i förtvivlan. Judas kunde inte vänta utan verkar ha tänkt att han skulle skynda på förloppet. Jesus sa: ”följ mig”, men Judas springer före. Då springer han vilse. Kanske var Judas vilja god, men det blev fel. Man sviker inte en vän och säljer inte sin lojalitet för pengar.

Porträttbild på biskop Johan Tyrberg.
Johan Tyrberg, biskop Foto: Martin Lindeborg

En närvarande Gud

Långfredagen är dagen då döden förlorar. Det ser verkligen mörkt ut när ”Jesusrörelsen” reducerats till en person, Jesus själv – och han dör! Egentligen borde vi här läsa julnattens gammaltestamentliga texts inledning: ”Natten ska vika där ångest nu råder”. Långfredagen är ett uppmärksammande av ångesten och mörkret i tillvaron. Alla de människor som på allvar har upplevt känslan av att Gud vänder sig bort och verkar gömma sig har upplevt denna “själens dunkla natt” där hoppet dör. ”Gud är död”, säger filosofen Friedrich Nietzsche – och han har rätt just denna dag. 
Påskdagen visar att Nietzsche har fel alla andra dagar! Gud är en levande realitet och Guds tal om mörker och Natten handlar om att Gud är närvarande i detta mörker. Därför hör vi det hoppfulla ”Natten ska vika …” Kanske skulle vi säga att Påskdagen är det verkliga livets födelsedag?

Gud griper in

Annandag påsk glömmer vi ofta bort. Här handlar det om påskens konsekvenser. Att Jesus uppstod är en historisk händelse. Men idag konstaterar vi att de människor som mötte den uppståndne fick sina liv förvandlade. Faktum är att människor fortfarande möter den uppståndne och får sina liv förvandlade!  
Påskhelgen är ett drama i fyra akter. Steg för steg rullas mysteriet upp och verkligheten blir tydligare. Gud har gripit in i historien och möter människor i alla tider, även i vår tid, i våra sammanhang. I ångest och mörker och i jublande glädje. Låt dig inte vilseledas av dem som påstår att detta inte hänt, eller inte har någon relevans. Påsken är hoppets högtid eftersom den är livets högtid. Det finns alltid hopp, det är aldrig ute med oss – tack vare påsken. 
 
Med önskan om en riktigt glad påsk! 
Johan Tyrberg, biskop 

Se den animerade filmen om varför vi firar påsk

Allt om stilla veckan och påsk

Far och son odlar påskliljor i krukor utomhus.

Stilla veckan

Sista veckan i fastan kallas för stilla veckan. En del kallar den också för passionsveckan.

Ett barn i strumplästen går med palmblad i händerna.

Palmsöndagen inleder stilla veckan

Palmsöndagen är en glädjens dag då vi firar att Jesus tågade in i Jerusalem under människornas hyllningar.

En präst i grön kåpa förbereder nattvarden. En tonårsflicka hjälper till genom att hälla upp vinet i silverbägare.

Skärtorsdagen – Jesus blir förrådd

Jesus äter den sista måltiden tillsammans med sina tolv lärjungar. Senare samma kväll blir han förrådd och grips av romerska soldater.

En törnekrona hänger i några trådar.

Påskafton – mitt emellan sorg och glädje

Påskafton är egentligen ingen helgdag, men före midnatt firar vi påskmässa i många kyrkor.

Påskris med fjädrar i turkos, gult och orange.

Påskdagen – Jesus har uppstått

När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden.

En törnekrona hänger runt ett krucifix.

Långfredagen – Jesus blir korsfäst

När Jesus har gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Denne fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden.

Ett runt kyrkfönster. I mitten syns Jesus som delar ut nattvard.

Annandag påsk – Jesus möter lärjungarna

Jesus visar sig för lärjungarna på olika sätt. De reagerar också olika. Några tvivlar, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

Oljemålning på duk med motiv från Jesu passionshistoria.

Följ med på en Getsemanevandring

En Getsemanevandring är en meditation där vi i tanken stannar upp på de platser där Jesus var under sina sista dygn, innan han korsfästes.

Påskliljor i skolskenet. I bakgrunden skymtas ett kors.

Tankar inför helgen – i påsk

Läs en prästs funderingar inför påskhelgen.

Be en bön. Låt hoppet växa.

Till bönewebben