Meny

Åsa är mobil präst i Sydamerika: Vi gör vad vi kan för människor i en orolig tid

Besök på barn- och mödrahem med samtal, mat, blöjor. Stöd till fängslade svenskar. Arbetet i Sydamerika fortgår, samtidigt som man upplever en tuff ekonomisk situation.

Åsa Ström Broman är Svenska kyrkans ambulerande präst i Sydamerika. Hon berättar att situationen nu är väldigt svår i Brasilien.

– Det är tufft nu för oss i Svenska kyrkan i São Paulo att kunna klara fasta kostnader och hjälpa människor som ber om stöd. Vi gör vad vi kan för att finnas för människor i en orolig och svår tid. Förutom samtal behöver en del även hjälp med mat, välling och blöjor.

Åsa berättar att nöden är akut på de barn- och mödrahem som kyrkan sedan länge stöttar. Det diakonala stödbehovet är stort även på fängelserna.

– Vi brukar besöka fängslade svenskar och ha med oss hygienartiklar, böcker, basmat och någon gång en bit choklad.

Under coronapandemin har det blivit svårt att få in pengar till verksamheten. I vanliga fall har man vigslar nästan varje helg som bidrar ekonomiskt till kostnader för fastighet, lokalanställd personal och diakonal verksamhet. Det kommer heller inte in några kollekter eller bidrag nu. Åsa ber om stöd.

– Hjälp oss att finnas som kyrka för de mest utsatta i en outsägligt svår situation. Behovet av kyrkan och kyrkorummet är stort i oroliga tider.