Pilgrim i väst - TV-serie

Pilgrimsvandrandet är en växande folkrörelse. Till Santiago de Compostela i Spanien (Europeisk kulturväg) kommer varje år miljoner besökare och hundratusentals pilgrimer! Trondheim i Norge har fått samma status. I Sverige växer pilgrimsrörelsen. Det finns flera hundra mil led från Abisko till Skåne.

I Västsverige sjuder det av aktivitet i pilgrimsrörelsen - nya leder invigs, allt fler människor deltar och besöksnäringen är involverad. Detta är bakgrunden till TV-serien.

Programmen

1. Nutida Pilgrimer - en växande folkrörelse! - inspelning från klenoden Resteröds 1100-talskyrka och Skara domkyrka. Berättelsen om Europeisk kulturväg och pilgrimsrörelsens betydelse.

2. Tystnad, bekymmerslöshet, enkelhet -nyckelord som tilltalar den nutida pilgrimen. Intervju med Hans-Erik Lindström, pilgrimsrörelsens "grundare" i Sverige.

3. En åtta på ön - Pilgrim på Orust - samarbete mellan kyrkan, kommunen, näringslivet och föreningar.

4. Historiens vingslag över Kinnekulle - reportage från Husaby kyrka - Sveriges första biskopssäte med S:t Sigfrids källa, där Olof Skötkonung döptes omkring år 1000 och från Forshems kyrka med rötter från korsriddarna.

5. I Kristin Lavransdotters fotspår Vi vandrar på Dovrefjäll i Kristin Lavransdotters fotspår tillsammans med Hans-Jacob Dahl från Dovrefjells Pilegrimssenter.

6. Pilgrimsvandring på Dovrefjäll Hans-Jacob Dahl berättar om Pilgrimsvandring i Norge med tonvikt på Dovrefjällen. Vi besöker också Öysteinskyrkan och Hjerkins Fjällstuga.

7. Pilgrim i vildmark Kerstin Söderlund berättar om arbetet med Pilgrimsleden i Dalsland som slutar i Edsleskog. Där  finns en källa som tillkom på ett märkligt sätt. Torsten Fransson kan allt om den och den stora kyrkan som brann ner.

8. Invigning av nya leder Nya pilgrimsleder startas på många ställen. Vi är med när biskop Erik Aurelius inviger leden mellan Kungslena och Hjo.

9. Vandring längs Bohuskusten Vi är med på en femdagars vandring från Ljungskile till Dragsmarks klosterruin som började i regn och slutade i sol och värme.

10. Konfirmander på vandring på Värmlandsnäs Vi följer med några konfirmander på vandring på Värmlandsnäs. Vi träffar också pilgrimsprästen Lotta Cohén, projektledaren Sören Olsson och kommunalrådet Daniel Bäckström.

11. Kronprinsessan Victoria på Läckö.

12. Lurö i Vänern är ett växande pilgrimsmål. En medeltida rastplats med strategiskt läge i Vänern.

13. Sjöfarande pilgrimer och spår på Väderöarna.

14. Strumpstickning och knäckebröd, växande företagsamhet kring pilgrimsrörelsen.

15. Vandra till havs med Skärgårdsbåten – en vandring till havs och fot från Lyckorna till Åh och Resteröd.

16. Vadstena och heliga Birgitta – Sveriges starkaste pilgrimsmål.

17. Bygga led och bygga nätverk – pilgrimsrörelsen är fylld av idealitet.

18. Nidaros och Oslok – hit vallfärdade pilgrimer från när och fjärran.

19. Stikklestad – här startade legenden om S:t Olav.