Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Arvika pastorat Besöksadress: Cisterngatan 25-27, 67131 ARVIKA Postadress: Box 111, 67123 ARVIKA Telefon: +46(570)728200 E-post till Arvika pastorat

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Sanering av Glava kyrka

Uppdatering om vad som händer i Glava kyrka.

 

Glava kyrka drabbades kvällen den 25 december för en brand. Man misstänker att någon medvetet tände på. Genom en lucka i muren förde någon in något brännbart material som tändes på. Elden tog sig sedan under golvet i koret och kyrkan rökfylldes. Tack vare att det automatiska brandlarmet utlöstes kunde räddningstjänsten snabbt vara på plats och släcka elden. Räddningstjänsten fick såga upp ett hål i golvet för att komma åt elden.

Under natten hjälpte både personal och ideella ur församlingsrådet till att hålla ställningarna på plats och servera räddningspersonalen kaffe. Räddningstjänsten har gett kyrkan beröm för att ha en bra organisation kring det hela.

Försäkringsbolag, Värmlands museum, länsstyrelse och saneringsfirma är nu inkopplade i Glava. Sanering och återställning av kyrkan har nu påbörjats. Det kommer ta sin tid att sanera lukt och sot från kyrkan. Orgel, flygel, ljudanläggning med mera behöver ses över. Brandrök från textilier behöver också saneras.

Under tiden som återställningsarbeten sker firas församlingens gudstjänster i församlingshemmet. Kyrkliga handlingar hänvisas antingen till församlingshemmet eller till övriga kyrkor i pastoratet. Förhoppningen, i skrivande stund, är att vi någon gång i februari åter ska kunna använda kyrkan.

Jag vill rikta ett stort tack till alla som har lagt ner tid, energi och engagemang de här dagarna och nätterna.  Vi skickar också ett tack till räddningstjänsten i Arvika. Utan dem hade det säkert inte varit mycket kvar av Glava kyrka.

Jag vill önska er alla en god fortsättning och ett gott nytt år!

Med vänliga hälsningar
Mattias Kareliusson
Kyrkoherde

Nyheter från Glava församling