Glava kyrka
Foto: Arvika pastorat

Sanering av Glava kyrka

Nyhet Publicerad

Uppdatering om vad som händer i Glava kyrka.

 

Glava kyrka drabbades kvällen den 25 december för en brand. Man misstänker att någon medvetet tände på. Genom en lucka i muren förde någon in något brännbart material som tändes på. Elden tog sig sedan under golvet i koret och kyrkan rökfylldes. Tack vare att det automatiska brandlarmet utlöstes kunde räddningstjänsten snabbt vara på plats och släcka elden. Räddningstjänsten fick såga upp ett hål i golvet för att komma åt elden.

Under natten hjälpte både personal och ideella ur församlingsrådet till att hålla ställningarna på plats och servera räddningspersonalen kaffe. Räddningstjänsten har gett kyrkan beröm för att ha en bra organisation kring det hela.

Försäkringsbolag, Värmlands museum, länsstyrelse och saneringsfirma är nu inkopplade i Glava. Sanering och återställning av kyrkan har nu påbörjats. Det kommer ta sin tid att sanera lukt och sot från kyrkan. Orgel, flygel, ljudanläggning med mera behöver ses över. Brandrök från textilier behöver också saneras.

Under tiden som återställningsarbeten sker firas församlingens gudstjänster i församlingshemmet. Kyrkliga handlingar hänvisas antingen till församlingshemmet eller till övriga kyrkor i pastoratet. Förhoppningen, i skrivande stund, är att vi någon gång i februari åter ska kunna använda kyrkan.

Jag vill rikta ett stort tack till alla som har lagt ner tid, energi och engagemang de här dagarna och nätterna.  Vi skickar också ett tack till räddningstjänsten i Arvika. Utan dem hade det säkert inte varit mycket kvar av Glava kyrka.

Jag vill önska er alla en god fortsättning och ett gott nytt år!

Med vänliga hälsningar
Mattias Kareliusson
Kyrkoherde

Nyheter från Glava församling

Sanering av Glava kyrka

Publicerad:

Uppdatering om vad som händer i Glava kyrka.

Brand i Glava kyrka

Publicerad:

Under kvällen 25 december utlöstes automatlarm om brand i Glava kyrka

Kyrkoherdeinstallation i Arvika

Publicerad:

Mattias Kareliusson nu mottagen i Arvika Pastorat.

Träffa nomineringsgrupperna!

Publicerad:

Tre lördagar i september finns nomineringsgrupperna på torget.

Pilgrimssäsongen har startat!

Publicerad:

50 personer deltog vid vandringen på Valborg.