Efter cirka två år lämnar jag mitt uppdrag som kyrkoherde i Arvika pastorat. Anledningen är att jag och min familj bor i Ulvsby utanför Karlstad. Jag har under min tid i Arvika dagligen pendlat och detta har tagit både tid och energi. Det är tid som jag vill ägna åt min familj. Jag sökte, blev erbjuden och tackade ja till tjänsten som kyrkoherde i Forshaga-Munkfors församling. Det innebär att jag nu får cirka 15 minuter till mitt tjänsteställe. Jag tillträdde 1 november, men är i skrivande stund föräldraledig och börjar på riktigt den 20 januari.
Jag har trivts under min tid i Arvika pastorat och lämnar med en god känsla. Arvika pastorat har genomfört en stor resa de senaste åren. 2014 bildades Arvika pastorat av de nio församlingarna Glava, Brunskog, Mangskog, Stavnäs-Högerud, Gunnarskog, Arvika Östra, Arvika Västra, Ny och Älgå. En sammanläggning av församlingar innebär alltid en förändring som kräver mycket av alla. Det innebär nya sätt att arbeta för anställda, en hel del nya kollegor och nya konstellationer av förtroendevalda. Syftet med en sammanläggning är att samordna resurser. Församlingar som inte själva har möjlighet att klara sig ekonomiskt får möjlighet att samverka med andra församlingar. Då kan ekonomi och personal samordnas för att säkerställa att församlingen kan genomföra uppgiften att vara kyrka: att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Uppgiften att vara huvudman för begravningsverksamheten i området samordnas också.
Under min tid har vi arbetat med en organisationsutveckling. För att hitta en god struktur för anställda medarbetare har enheter bildats. En enhet för gudstjänst och musik samlar präster och kyrkomusiker. En enhet för undervisning och diakoni samlar diakoner och medarbetare inom barn- och ungdomsverksamhet. Alla medarbetare inom administration, ekonomi, information, it och vaktmästeri är samlade i en enhet. Begravningsverksamhetens medarbetare är sedan tidigare samlade inom kyrkogårdsförvaltningen.
Detta är ett sätt att möta framtiden. Hur församlingar och pastorat är organiserade förändras över tid och ingenting är skrivet i sten. Vi behöver följa med vår tid för att möta utmaningar.
Ungefär samtidigt som sammanläggningen skedde 2014 uppdagades att det nya pastoratets ekonomi var ansträngd. Detta har nu rättats till och pastoratet har en god ekonomi med ett starkt kapital, vilket behövs för att möta framtiden. Prognoserna de kommande åren är en vikande ekonomi för hela Svenska kyrkan, så också för Arvika. Bland annat är det två stora faktorer som påverkar. Det är den begynnande lågkonjunkturen och alla de människor som väljer att avsluta sitt medlemskap i Svenska kyrkan.
Det senaste året har vi i Arvika pastorat också arbetat med att ta fram en ny Församlingsinstruktion. Det är ett dokument som ger instruktioner om vad församlingarna ska arbeta med de kommande åren. Processen kring framtagandet har varit bred med många medverkande. Pastoratet har nu valt att satsa på tre övergripande områden som ska försöka genomsyra all verksamhet. De handlar om samverkan med andra i samhället, barn och unga samt ideellt medarbetarskap. Jag tror mycket på den nya församlingsinstruktionen. Den ska vara ett hjälpmedel att prioritera och satsa för framtiden. En framtid som jag är övertygad om är ljus för Svenska kyrkan i allmänhet och Arvika pastorat i synnerhet.
Jag vill med detta tacka alla som jag har mött under min tid i Arvika. Speciellt alla kompetenta anställda medarbetare och alla engagerade förtroendevalda och ideella medarbetare. Jag hoppas att vi möts igen i olika sammanhang. Jag vill önska alla en fin adventstid, en riktigt god jul och Guds rika välsignelse.
Mattias Kareliusson