Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Ärkebiskopen i samtal

Under Bokmässan medverkar ärkebiskop Antje Jackelén på Se människan-scenen, i olika seminarium, montrar, och i en live-podd. Här hittar du hela hennes program.

Fredag den 23 september

11.00-11.45

Seminarium: Rätten att vara kall

Kanadensiska Sheila Watt-Cloutier, Right Livelihood Award pristagare 2015, beskriver i sin självbiografi The right to be cold hur klimatförändringar hotar att förstöra inuiters kultur. Boken är också en självbiografisk berättelse om att växa upp som del av ett folk som utsatts för århundraden av kolonialt förtryck. Nils-Henrik Sikku, är en av författarna till boken När jag var åtta år lämnade jag mitt hem och jag har ännu inte kommit tillbaka, som samlar vittnesbörd från de så kallade nomadskolor som var ett led i statens och kyrkas strävan att assimilera och kolonialisera Sveriges samer. Tillsammans med ärkebiskop Antje Jackelén medverkar de i ett samtal om att tillhöra ett folk vars erfarenheter inte räknats och vars berättelser tystas. Samtalsledare: Elisabeth Åsbrink. Samtalet förs på engelska.

Plats: Sal K1

Ärkebiskop Antje Jackelén om boken Vägen

En bok om katekumenatet som ett sätt för församlingen att möta vuxna som söker en tro.

Plats: Arguments monter

14.20-14.40

Samtal med journalisten Ida Ölmedal

Om Gud, andlighet och Svenska kyrkans roll i ett modernt Sverige.

Plats: Expressens monter

15.00-15.20

Scensamtal: Samlas kring hoppet

Ärkebiskop Antje Jackelén är aktuell med en ny bok om hopp, Samlas kring hoppet. I höst publiceras också en ny uppdaterad upplaga av boken Gud är större. Björn Wiman samtalar med ärkebiskopen om hennes tro, syn på kallelsen att vara människa och uppdraget att vara kyrka.

18.00-18.20

Ärkebiskopen möter – Anne Holt

I Anne Holts nya spänningsroman Offline utsätts en muslimsk samlingslokal för ett dödligt bombdåd. Misstankarna går både till jihadister och extremhögern som trots sina olikheter har ett gemensamt mål för sin terror, det öppna, demokratiska samhället. Hon samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén.

Lördag den 24 september

10.00-10.15

Samtal med DN:s kulturchef Björn Wiman

Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med DN:s kulturchef Björn Wiman om kyrkans förmåga att hamna i centrum av samhällsdebatten.

Plats: DN:s monter

11.00-11.20

Ärkebiskopen möter – Karen Armstrong

Som ung levde Karen Armstrong som nunna i en katolsk kommunitet, men hennes väg ledde bort från klosterlivet. Idag är hon internationellt känd som folkbildare på religionens område. I sin senaste bok, Med Gud på vår sida skriver Armstrong om religion och våld. Hon samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén. Samtalet förs på engelska

14.00-14.45

Seminarium: Från nunna till skildrare av det religiösa våldets historia – möt Karen Armstrong

Som ung levde Karen Armstrong som nunna i en katolsk kommunitet, men hennes väg ledde bort från klosterlivet. Idag är hon internationellt känd som folkbildare på religionens område. Hennes författarskap handlar i hög grad om att sprida kunskaper som kan nyansera svartvita och förenklade bilder av vad olika religioner betytt genom historien och vad de betyder idag. I sin senaste bok, Med Gud på vår sida skriver Armstrong om religiöst motiverat våld och vad det bottnar i. Karen Armstrong möter ärkebiskop Antje Jackelén i ett personligt samtal. Samtalet förs på engelska.

Plats: Sal K2

15.30-15.50

Ärkebiskopen möter – Peter Pomerantsev

När brittisk-ryske journalisten Peter Pomerantsev arbetade med TV i Moskva upptäckte han starka kopplingarna mellan media och Vladimir Putins styre. Så vilka är då möjligheterna för en utveckling mot demokrati i Ryssland? Peter Pomerantsev samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén om sin bok, Ingenting är sant och allting är möjligt – det nya Rysslands surrealistiska själ. Samtalet förs på engelska

16.10-16.50

Live podcast: Prata till punkt med ärkebiskopen

I en live podcast samtalar ärkebiskop Antje Jackelén med journalisten Emanuel Karlsten om sociala medier, kyrka och samhälle.

Ärkebiskopen vill ge utrymme för ett lite längre samtal där det finns möjlighet att tänka högt, tala till punkt och reflektera också över de frågor som ofta inte ställs. Ambitionen är ett utforskande och nyfiket samtal.

www.svenskakyrkan.se/pratatillpunkt

Plats: På området Molnet