Tramporgeln i Kolåsens kapell

Tramporgel får nytt och värdigt hem i Kolåsens Kapell

Lördagen 13 juli 2019, en underbar sommarkväll, lite svalt, men ljust och soligt,  bjöd Undersåker och Kall församlingar in till en alldeles underbar kväll, med ömsom härligt svängig och ömsom vemodig musik och invigning av en tramporgel.

Kapellet var i det närmaste fullsatt.

 

Musiken framfördes av  Makalausa Trion – Kristina Eketorp Cochrane, fiol, Alistair Cochrane, gitarr och ett flertal andra instrument och kantor Elisabeth Nygårdh Lundhag, tramporgel, främst låtar från västra Kall.

I anslutning till denna musikafton invigdes också den ”nygamla” tramporgeln, som nu fått ett nytt och värdigt hem i Kolåsens Kapell efter cirka 100 år på gården i Viken i Gevsjön.

– Underbart att vi äntligen fått en orgel i Kolåsens Kapell. Det har vi länge saknat, säger kantor Elisabeth Nygårdh Lundhag med ett stort leende.

 Kapellet var i det närmaste fullsatt med fler än 50 personer. I pausen samlades alla på kyrkbacken utanför kapellet för lite bubbel och tilltugg. Därefter invigning av orgeln med orgelsolo av Elisabeth Nygårdh Lundhag och intressant historik.

När mejlet med erbjudande av en gratis tramporgel nådde henne berättar hon att hon tog direkt kontakt med Mats E. Nilsson och Marianne Fahlskog-Nilsson, som skickat mejlet. Bums bestämdes att hon skulle få provspela den på plats i Gevsjön. Sagt och gjort.

– Det var inte svårt att besluta sig. Orgeln lät som den skulle, säger hon.

 

Elisabeth Nygårdh Lundhag har gjort  en del efterforskningar om den runt 100 år gamla orgelns ursprung.

Den är en så kallad Salongsorgel, som var vanligt förekommande i hem i början av 1900-talet.

A.G. Rålin återkom 1892 till hemlandet, efter studieår i USA, där han lärt sig konsten att tillverka orglar. Han startade A.G. Rålins orgel- och pianofabrik i Brantebergska huset i Åmål. Där är den aktuella orgeln tillverkad.

Företaget flyttades 1933 till Arvika och slogs samman med  Svenska Pianofabriken och Engers skjortfabrik. Verksamheten upphörde 1983.

Orgeln har skänkts av systrarna Marianne Fahlskog-Nilsson och Kerstin Fahlskog, som ärvde den på 1980-talet.

//Kerstin Fahlskog

https://www.facebook.com/undersaker/videos/2329357123945385/