Pilgrim

Vandringar och gudstjänster längs leder med anor från medeltiden.

I dag upptäcks vägarna av allt fler som går i de medeltida pilgrimernas fotspår. Skälen till att vandra skiftar:

Några söker efter livets djup och nya perspektiv. Andra söker rörelse i gemenskap med andra, i motsats till ett stillasittande vardagsliv.

Välkommen till Åre, en modern pilgrimsort med anor från 1100-talet.

Åre gamla kyrka ligger vid den gamla pilgrimsleden som leder till Nidaros/Trondheim. Kyrkans gamla anor är sammanlänkade med hela pilgrimsrörelsen och idag ser vi många pilgrimer som vandrar, springer eller cyklar.

Bland kyrkans äldsta inventarier finns en sk St Olafs bild som sägs härröra från 1300-talet. I nutidens Åre möts historia och nutid, det ursprungliga fjälljordbruket lever sida vid sida med den moderna pulsen i Åredalen som du möter i det stora utbudet av alla slags aktiviteter.

Vi är alla pilgrimer som vandrar på livets väg och i Åredalen kan vi alla mötas och andas den friska fjälluften.

I Åre gamla kyrka kan du finna vila och ro, en rastplats med utrymme för andlig fördjupning genom firande av andakt och mässa.

Du kan fylla din vattenflaska och det finns tillgång till toalett.

Det finns också pilgrimsrelaterad litteratur till försäljning.

Åre gamla kyrka är sommarkyrka och bemannad med guide under perioden 6 juli tom 15 augusti.

Guide finns på plats måndag – lördag kl 14 -18.

Förfriskningar. Andakt utomhus kl 17.30

Torsdagar öppet 14 – 19 och kl 19 firar vid pilgrimsmässa ute vid minneslunden på kyrkogården.

Välkommen för en stunds stillhet!

Vår katedral bland fjällen i Duved är öppen dagligen mellan 8 – 20. Varmt välkommen för en stunds vila. Du kan fylla din vattenflaska och det finns tillgång till toalett.

I Duveds finns också den sista affären för proviantering innan norska gränsen.

Hitta din pilgrimsinspiration här!

St Olav som finns inne i Åre gamla kyrka
St Olav