Ducatus på webbenerbjuder både artiklar som tidigare publicerats i den tryckta versionen av Ducatus och material exklusivt för Ducatus på webben.
Vad vill du läsa mer om? Kontakta gärna internredaktionen!
Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Erbjuder er arbetsgivare och chefer inom Svenska kyrkan fördjupande artiklar och reportage om arbetsgivarfrågor lite snabbare, lite enklare och mer regelbundet.
Ducatus på webbenerbjuder både artiklar som tidigare publicerats i den tryckta versionen av Ducatus och material exklusivt för Ducatus på webben.
Vad vill du läsa mer om? Kontakta gärna internredaktionen!
– Att våndas inför svåra samtal är mänskligt, med som ansvarig chef gäller det att se till arbetsplatsens bästa och inte ducka för utmaningen. Det menar Monica Klingvall, ledarskapskonsult.
Brister i kommunikation och dokumentation ligger bakom många arbetsplatsbekymmer. Det menar Ola Falck, förhandlare och rådgivare vid arbetsgivarorganisationen, som uppmanar alla chefer att våga säga som det är:
Smittspridningen av covid-19 minskar i samhället men allt är inte som förut. – Viruset har tvingat ut oss på gemensam resa, säger kyrkoherde Herman Hallonsten.
Fritidsledare, student och prästkandidat samt nyvald kyrkorådsordförande i Täby församling, ledamot i Stockholms stiftsstyrelse och i kyrkomötet.
Gävle församling har tagit fram ett arbetsmaterial kring samtalsklimat, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier som alla anställda ska arbeta med minst två gånger per år. – Ett sätt att jobba systematiskt med frågor som annars kan vara svåra att ta upp, säger Martin Johansson.
HALLÅ DÄR.....Ann Lidgren, kyrkoherde i Båstad Östra Karups församling. Du tillträdde för två år sedan din tredje kyrkoherdetjänst – vad är viktigast för ett smidigt samarbete i kyrkorådet?
Med krympande budgetar och ändrade förutsättningar till följd av pandemin eller andra skäl är det många som måste minska sin personalstyrka och se över organisationens kompetensbehov. Då är bedömningen av begreppet tillräckliga kvalifikationer en viktig pusselbit i sammanhanget.
Våga fråga medarbetarna om kritik, lyssna för att säkerställa att du har förstått vad det handlar om, följ upp och återkoppla. Enkelt i teorin men svårare i praktiken för att skapa ett öppet samtalsklimat, konstaterar Pernilla Lennström, HR-chef i Lunds pastorat.
Den nya visselblåsarlag som trädde i kraft i december 2021 innebär utvidgat skydd för personer som i ett arbetsrelaterat sammanhang rapporterar om missförhållanden. Så påverkas kyrkans arbetsgivare.
Förutom upplevda krav och tillgängliga resurser är även tilltron till den egna arbetsplatsens förmåga att hantera förändring viktig för hur medarbetarna mår på jobbet. Det visar en studie baserad på enkätsvar från präster och diakoner i Svenska kyrkan.
Personalproblem som inte hanteras i ett tidigt skede kan lätt växa till sig och kräva många besvärliga samtal för att redas ut. Det fick kyrkoherdarna "Katrin" och "Peter" erfara när de tillträdde sina tjänster.
När övergår kritik på jobbet till kränkning? Och vad ska chefen göra är konflikter uppstår? Chefsutbildarna Georg Frick och Sofia Norberg berättar hur du som chef kan ta tag i svåra situationer.
Gemensam målbild, kunskap och mötesplatser är viktiga komponenter i relationsbyggandet mellan kyrkoråd, kyrkoherdar och övrig personal vid församlingar och pastorat. Det menar Niclas Blåder.
Under 2010-talet inträffade två allvarliga olyckor med fallande gravstenar på två olika kyrkogårdar i Bollebygds pastorat. Därefter har ansvariga arbetat hårt för att öka säkerheten för såväl besökare som personal – och håller på att återfå allmänhetens förtroende.
Efter flera år med ekonomiskt underskott lades en av tre förskolor ner. Fem personer förlorade jobbet. – Svårt men nödvändigt. Gick bra till slut. Vi tog tog god tid på oss och mötte förståelse från såväl medarbetare som föräldrar, säger kyrkoherden Rasmus Lindén.
I december 2021 träder en ny visselblåsarlag i kraft som innebär att alla arbetsgivare med 50 anställda eller fler måste inrätta interna rapporteringskanaler med möjlighet att slå larm om missförhållanden. Arbetsrättsexpert Erik Danhard reder ut vad som gäller.
När Peter kom som ny kyrkoherde till arbetsplatsen visste han att en medarbetare var sjukskriven. Någon annan överlämning eller information om personen hade han inte fått. – Det visade sig att det fanns en lång historia med många samtal som föregått situationen vi stod i.
Ledamot i stiftsstyrelsen och stiftsfullmäktige i Luleå, samt ledamot i kommun-fullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen i Robertsfors.
En dom från AD slog fast att arbetsgivaren hade rätt att omplacera en anställd åklagare som dömts för rattfylleri. Hur kan den här domen bli vägledande i andra sammanhang, exempelvis när någon fått andra arbetsuppgifter under pandemin?
Håll ämnet levande genom ständigt pågående kommunikation, utnyttja de nationella resurserna och samarbeta med andra pastorat - tre viktiga byggstenar i Falköpings pastorats IT-säkerhetsarbete.
Många anställda är rädda för att uttrycka kritik, trots rättsligt skydd mot repressalier. Forskaren Susanne Fransson framhåller istället ledarskapets betydelse för att få medarbetare att våga diskutera problem på arbetsplatsen.
Kyrkorådsordförande i Lunds pastorat med 30 års erfarenhet som lokalt förtroendevald inom kyrka och kommun.
IA Trossamfund är ett gemensamt branschanpassat system för att rapportera avvikelser i arbetsmiljön. – Varför inte fler använder sig av IA är för mig en gåta. Det har revolutionerat arbetsmiljöarbetet.
– Det är en ständigt pågående process där mötet mellan lönesättande chef och medarbetare står i fokus. Det säger Sten Lycke, biträdande förhandlingschef vid arbetsgivarorganisationen.
Kyrkogårdsförvaltningen i Västerås lade ner orimligt med tid på att rekrytera säsongsanställda. Ändå var träffsäkerheten ofta låg. Så de satte sig ner, tänkte om, tänkte nytt – och har därefter upplevt sin bästa säsong på länge.
Digitaliseringen skapar nya möjligheter och utmaningar när några medarbetare är på plats och andra loggar in på distans. Ledarskapsforskaren Lena Lid Falkman om hur tekniken förändrar arbetslivet.
– För att klargöra vilka förväntningar som finns om nåbarhet och tillgänglighet behöver vi prata om det på våra arbetsplatser, säger Anna von Malmborg, samordnare för arbetsmiljöfrågor.
Som ny kyrkoherde möttes Katrin av en arbetsplats där några av medarbetarna hade specialförmåner som hon inte hört talas om tidigare. Det handlade om allt från betalning för privata resor till ob-tillägg för helgjobb med tveksam koppling till aktuell tjänst.
Kyrkorådsordförande i Södra Sandby församling och kommunalråd i Lund.
HALLÅ DÄR...Sandra Björlin, HR-specialist vid Västerås pastorat. Ni har tagit fram riktlinjer för medarbetarnas tillgänglighet som ett led i pastoratets arbetsmiljöarbete. Varför?
– hur jobbar ni med medarbetarundersökningen Akka?
– Bland arbetsgivare finns ibland en rädsla för Arbetsmiljöverkets tillsyn. Se den istället som en hjälp att sätta fingret på vad som kan förbättras. Det säger Marie-Louise Johansson, specialist inom ledarskap och arbetsmiljö vid arbetsgivarorganisationen.
Med krympande budgetar och ändrade förutsättningar är det många som måste minska sin personalstyrka och se över organisationens kompetensbehov. Då är bedömningen av begreppet tillräckliga kvalifikationer en viktig pusselbit.
Med mångårig erfarenhet som förtroendevald ser Ulla Malmgren (BA) gemensamma utmaningar i att axla ansvaret på de olika nivåerna: – Viktigast är att vara öppen, ärlig och tydlig med vad man vill. Det är grunden för att komma överens, även om man tycker olika i en del sakfrågor.
Kortfattade frågor och konkreta svar, framförallt inom områdena arbetsrätt och arbetsmiljö.
Genom gott samarbete med skyddsombud och arbetsplatsombud kan arbetsgivaren fångaupp frågor som skaver innan de växer till stora problem.
Gävle pastorat har arbetat fram ett samtalsmaterial som rör arbetsklimat, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier.
Två frågor till Mari Burell, regional förhandlare och rådgivare vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, som håller kurser om löneprocessen för chefer i församlingar och pastorat.
Hösten 2021 var det kyrkoval. Här följer kortfattad översikt över roller, ansvarsfördelning och samverkan mellan vigda och valda beslutsfattare på lokal nivå.
Robert Svec reder ut olika snåriga frågor som många arbetsgivare inom Svenska kyrkan kan komma att brottas med.
Oavsett om det handlar om en tragisk olycka eller en journalistisk granskning av den egna verksamheten är utmaningen densamma: Hur ska man göra när omvärlden kräver svar som är svåra att ge? Jenny Holmberg ger råd.
När många organisationer tampas med rekryteringssvårigheter finns mycket att vinna på en mer tillitsbaserad styrning och ledning som sätter förståelsen för det gemensamma uppdraget i centrum. Det menar Laura Hartman.
Ducatus på webben kompletterar den tryckta medlemstidningen Ducatus. Den både återpublicerar tryckt material och producerar eget, exklusivt för webben.
Ducatus i tryckt version utkommer med fyra nummer per år. Den ingår i medlemsavgiften till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Läs mer och skaffa egen prenumeration!
Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.
På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.
Vera är en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Alla medlemmar i Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation får kostnadsfri inloggning i Vera.
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations förslag till omställningsavtal blir verklighet. Samtidigt försvinner lönetillägget vid omplacering till tjänst med lägre lön. Löneökningsutrymmet är detsamma som tidigare.
Akka är en webbaserad medarbetarundersökning med frågor om arbetsmiljö och arbetsklimat. Den erbjuds alla arbetsgivare inom Svenska kyrkan en gång per år.