Tre män samtalar med varandra i halvcirkel. Mannen i mitten har hatt, mannen till höger prästkrage.
Foto: Privat

Tre frågor till Thorbjörn Larsson, via Prästbanken t f kyrkoherde i Husby-Rekarne och Näshulta pastorat

Varför Prästbanken?

Jag prästvigdes för fyrtio år sedan och har arbetat inom många skilda områden sedan dess. Senast som generalsekreterare för Barncancerfonden. Till att börja med var det skönt att vara ledig, men efter ett tag kände jag inombords att det inte var riktigt nog för att jag skulle vara tillfreds.

Hur tar du dig an uppdragen som tillfällig resurs, i ditt fall som t f kyrkoherde?

Som en uppehållande roll. Mitt bidrag är att få saker att fungera under en begränsad tid. Man behöver gå in i befattningen med glatt mod och se sin roll ur organisationens perspektiv och tjäna just organisationen och kyrkan. Inte ”köra solo” utan försöka vara lagspelare.

Vad kan få ett vikariat att fungera bra?

Kyrkorådet måste ta ansvar för den vikarierande kyrkoherdens uppdrag och vara så tydlig som det går kring vilka uppgifter som ska utföras och hur ansvaret ser ut. Vidare måste parterna, rådet och vikarien, säkerställa att de har samma bild av vad som ska göras. Ett gott samarbete mellan ordförande och t f kyrkoherde är ytterligare en nyckel till framgång.   

Text: Lotta Person

Annat som kan intressera!

illustration över två kyrkor, likt ett pussel, med ett citat intill.

Använd resurserna på ett smart sätt - då blir vår röst tydligare

Domprost Stefan Hiller ser stora möjligheter med att samordna uppgifter och utnyttja resurser smartare för att tillsammans kunna skapa ekonomisk bärkraft - och därmed bättre förutsättningar att göra skillnad än var och en för sig.

Arbetsmiljökonferens 22-23 maj 2024

Tema: Arbetsmiljö i förändring! Årets evenemang för er som ansvarar för dagens och morgondagens arbetsmiljö inom Svenska kyrkan.

Hitta snabbt

Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.