Kvinna visar en prototyp av ett svalg.
Foto: Magnus Liam Carlsson

Sex tips för dig som använder rösten mycket i jobbet!

Rösten är ett viktigt arbetsverktyg för många, inte enbart inom Svenska kyrkan. Specialistlogoped Karin Huss delar med sig av tips som får rösten att hålla hela dagen.

Foto: Magnus Liam Carlsson

Höj axlarna upp mot öronen - släpp sedan lugnt ner dem och notera avspänningen. 

Foto: Magnus Liam Carlsson

Tippa huvudet först mot ena axeln, och sedan mot den andra. 

Foto: Magnus Liam Carlsson

Vrid huvudet mjukt, först åt ena hållet och sedan åt det andra. 

Foto: Magnus Liam Carlsson

Gapa med motstånd av din knutna näve för att stretcha käken och motverka spänd käke/sammanbitet tal. 

Foto: Magnus Liam Carlsson

Med händerna framför munnen kan du blåsa in varm luft och känna hur det vidgar sig i svalget eller testa att känna röstens ljudvibrationer när du håller ut ett långt ”mmmm”. 

Foto: Magnus Liam Carlsson

Hitta en andning som i vila innebär att din mage vidgar sig när du andas in och sjunker ihop när du andas ut. Notera i nästa steg magens inåtrörelser när du blåser ut luften, som om du skulle blåsa såpbubblor. Får du till denna lilla inåtrörelse i magen när du talar, kan den hjälpa din röst att bära bättre genom att den puttar på luftströmmen uppåt mot och genom stämbanden. 

Annat som kan intressera!

Man med ljus skjorta och mörk kavaj tittar in i kameran.

–Hej Peter Munck af Rosenschöld, hur ser du på tillgången till logopeder inom företagshälsovården?  

–Intressant fråga! De senaste åren har vi lärt oss mycket om vikten av psykisk hälsa för att vi ska kunna prestera på arbetet. När det gäller röstergonomi så skulle jag säga att denna fråga ligger i sin linda, eftersom den inte traditionellt sätt har ingått i begreppet fysisk arbetsmiljö.  

Leende kvinna med ljust hår och blå tunika står lutad mot en vägg.

Vårda rösten för att den ska hålla

Rösten är ett viktigt arbetsverktyg för många inom kyrkan. Men hur kan arbetsgivaren stötta medarbetaren att vårda sin röst som ska hålla hela dagen – och arbetslivet?   Specialistlogoped Karin Huss på Danderyds sjukhus utanför Stockholm ger råd. 

Ett bord med papper, en ordförandeklubba och en psalmbok.  Flera personers händer syns runt bordet.

Kyrkorådets arbetsmiljöansvar (utbildning)

Kyrkorådet har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön på arbetsplatsen. Under utbildningen reder vi ut vad det innebär och identifierar de viktigaste frågorna för att säkerställa en bra arbetsmiljö. Vi går också igenom gränsdragningen mellan kyrkorådets och kyrkoherdens arbetsmiljöuppgifter

Hitta snabbt

Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.