Se över körlängdsersättningen

Nyhet Publicerad Ändrad

Kontrollera att era körlängdsersättningar för arbetstagare som använder egen bil i tjänsten är rätt hanterade. Planera också för kommande förändringar i skattereglerna.

Under våren har kostnaden för att resa med egen bil i tjänsten varit högaktuell med anledning av bränslepriserna. Arbetsgivare som vill ersätta en arbetstagare utöver kollektivavtalet BIL 14 kan göra det med en så kallad ensidig arbetsgivarutfästelse eller genom att ingå enskild överenskommelse med arbetstagare om ersättning i form av en fast del och en rörlig del. Inga lokala avtal eller överenskommelser med arbetstagarorganisationer kan göras om körlängdsersättning. Sådana avtal är inte förenliga med BIL 14 och därför ogiltiga i sig.

Det kan vara lämpligt att se över körlängdsersättningarna inför sommaren. Se över beloppen och kontrollera att ni inte har använt någon annan överenskommelse än ensidig arbetsgivarutfästelse eller enskild överenskommelse. Använd gärna Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations mall för tillfälligt beslut om ensidig arbetsgivarutfästelse

Eftersom det är svårt att förutsäga hur bränslepriserna kommer att utvecklas, bör utfästelsen göras för en relativt kort tidsperiod. Observera också att milersättningen för resor i tjänsten kommer att höjas från och med den 1 januari 2023. Eventuella ersättningar utöver BIL 14 kommer därför att behöva anpassas efter årsskiftet. 

Observera att ersättning för användande av egen bil i tjänsten endast är aktuellt om arbetsgivaren och arbetstagaren har kommit överens om det i förväg. Du kan läsa mer om vad som gäller vid ersättning för egen bil i tjänsten på arbetsgivarorganisationens webbplats och i webbhandboken Vera.

Observera att detta är en nyhetsartikel, vilket betyder att den inte uppdateras. Datumet då nyheten publicerades ser du högst upp på sidan. Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna genom att prenumerera på e-postnyhetsbrevet Observera