Planera för löneprocessen 2023

Nyhet Publicerad

Förbered inför löneprocessen, men invänta avtalsrörelsen innan du kallar till överläggning. Planera också för att hålla löneökningen inom det centralt avtalade utrymmet.

Våren 2023 förhandlas Svenska kyrkans avtal, vilket innebär att löneökningsutrymmet för 2023 inte kommer att vara klart förrän tidigast i slutet på mars. Svenska kyrkan följer det så kallade ”märket”, arbetsmarknadens gemensamma nivå för löneökningar, och avslutar därför avtalsförhandlingarna först efter att den exportberoende industrin är klara med sina löneavtal. Med tanke på inflationen och det osäkra läget, är det i år svårare än vanligt att förutsäga när industrins avtalsrörelse kommer att vara avslutad.

Som arbetsgivare kan du därför behöva avvakta med att sätta lönerna, men förbered processen som vanligt: informera dina medarbetare om löneprocessen i din verksamhet, genomför lönekartläggning, se över era lönekriterier, se till att lönekriterierna är kända i organisationen och förbered inför lönesamtalen. Kalla inte till överläggning förrän avtalen är klara och det nya löneökningsutrymmet är satt.

Låt golv bli tak!

Personalkostnader utgör den överlägset största andelen av Svenska kyrkans kostnader. För en församling som behöver öka kontrollen över ekonomin, är goda rutiner och planering inför löneprocessen en viktig åtgärd.

Överskrid inte den centralt avtalade löneökningsnivån om det inte finns synnerliga skäl. Eftersom lönerna höjs procentuellt varje år, leder varje extra lönehöjning över den avtalade nivån till att inte bara lönerna, utan också löneökningarna blir större i alla framtida löneprocesser, liksom de sociala avgifterna och avsättningarna till pension. Dessutom leder stora löneökningar i en församling ofta till att lönerna drivs upp i grannförsamlingarna.

Observera att detta är en nyhetsartikel, vilket betyder att den inte uppdateras. Datumet då nyheten publicerades ser du högst upp på sidan. Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna genom att prenumerera på e-postnyhetsbrevet Observera