Nya restriktioner för större sammankomster planeras från den 1 december 2021

Nyhet Publicerad

Med anledning av den ökande smittspridningen i Europa har Folkhälsomyndigheten bett regeringen att införa vaccinationsbevis för personer över 18 år vid inomhusarrangemang som har fler än 100 deltagare. De kommer också att ta fram föreskrifter för tillställningar med fler än 100 deltagare där vaccinationsbevis inte används, men har ännu inte publicerat dessa.  

Regeringen har meddelat att de avser att gå vidare med förslaget om vaccinationsbevis från den 1 december 2021. De har också givit Myndigheten för digital förvaltning i uppdrag att skapa förutsättningar för verifieringslösningar av vaccinationsbevis som ska kunna användas från och med den 1 december.

Riskbedömning och skyddsåtgärder
Som arbetsgivare behöver du ta ställning till om de nya restriktionerna påverkar din riskbedömning vad gäller medarbetarnas arbetsmiljö och förutsättningarna för att genomföra en säker verksamhet för deltagare och medverkande. Även de nya arbetsuppgifter som tillkommer med anledning av restriktionerna, såsom att kontrollera vaccinationsbevis, kräver riskbedömning.  

En arbetsgivare kan aldrig kräva att en arbetstagare vaccinerar sig. Om det inte är möjligt att anpassa verksamheten så att den som inte är vaccinerad kan utföra sina arbetsuppgifter, kan arbetsgivaren dock kräva att arbetstagaren bär skyddsutrustning vid vissa arbetsuppgifter för att skydda personens egen hälsa eller för att minska risken för smittspridning i kontakt med andra.  

Om det finns särskilda skäl utifrån verksamhetens behov kan arbetsgivaren också fatta beslutet att den som inte är vaccinerad inte alls får utföra en arbetsuppgift.

Du kan läsa mer om riskbedömning här.

Observera att detta är en nyhetsartikel, vilket betyder att den inte uppdateras. Datumet då nyheten publicerades ser du högst upp på sidan. Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna genom att prenumerera på e-postnyhetsbrevet Observera