Nya möten om omställningsavtal på tisdag

Nyhet Publicerad

Medling pågår och möten med såväl medlare som Kommunal sker på tisdag. Då genomförs också informationsträffar med arbetsgivare som är varslade om strejk.

Under den gångna veckan har medlarna träffat såväl Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation som arbetstagarorganisationerna. Nästa möte med medlarna är planerat till tisdagen den 19 april.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har även haft flera diskussioner med Kommunal för att reda ut otydligheterna i deras varsel. Vi har bokat in ytterligare möten för klargöranden på tisdag.

Mer information i början av nästa vecka

Alla arbetsgivare som har blivit varslade om strejk från och med den 27 april 2022 har kallats till informationsmöten under tisdagen. Om er församling/pastorat har varslats om strejk men inte fått en sådan inbjudan, hör av er till arbetsgivarorganisationen omgående.

 

Alingsås pastorat

Aneby pastorat

Arvika pastorat

Aspelands pastorat

Berga pastorat

Bro församling

Bygdeå församling

Emmaboda pastorat

Falköpings pastorat

Falu pastorat

Filipstads församling

Fridlevstads församling

Färingsö församling

Gränna-Visingsö pastorat

Gävle församling

Göteborgs begravningssamfällighet

Halmstad församling

Haninge pastorat

Hofors församling

Hovsta pastorat

Hudiksvallsbygdens församling

Jokkmokks församling

Jämjö pastorat

Jönköpings församling

Karlstads pastorat

Knivsta pastorat

Kramfors pastorat

Kyrkhults församling

Köpings pastorat

Lekeryds församling

Linköpings domkyrkopastorat

Ljungby pastorat

Ludvika församling

Luleå domkyrkoförsamling

Malmö pastorat

Nederluleå församling

Nynäshamns församling

Nättraby-Hasslö församling

Rättviks pastorat

Sandvikens pastorat

Sköns församling

Skövde pastorat

Sollefteå pastorat

Sollentuna församling

Stora Tuna och Torsångs pastorat

Säffle pastorat

Södra Ölands pastorat

Tyresö församling

Täby församling

Uppsala pastorat

Varbergs församling

Vetlanda pastorat

Vimmerby pastorat

Visby domkyrkoförsamling

Västerås pastorat

Ängelholms församling

Örnsköldsviks norra pastorat

Därefter kommer information om hur varslet om blockad från och med den 22 april 2022 ska hanteras att skickas ut till alla arbetsgivare i Svenska kyrkan.

Begravning är skyddsarbete

Oavsett varslets utformning, står det klart att alla arbetsuppgifter i samband med begravningar räknas som skyddsarbete och ska genomföras oavsett stridsåtgärderna. Som huvudman för begravningsverksamheten ska församlingen/pastoratet enligt begravningslagen skapa förutsättningar för att en gravsättning, jordbegravning eller kremering sker inom en månad efter dödsfallet. Begravningar räknas därför som skyddsarbete och ska utföras som planerat.

Många begravningar behöver dock ske omgående, inom ett dygn eller några få dagar, eftersom begravningsverksamheten omfattar alla traditioner och religioner, inte bara begravningar enligt Svenska kyrkans ordning.

Begravningar identifierades under pandemin som samhällsviktig verksamhet.

Att vara arbetsgivare i en central konflikt

Vid en arbetskonflikt är det vanligt att parterna har olika uppfattning om hur stridsåtgärder ska hanteras. Som arbetsgivare möts du därför av motstridig information från olika håll. Då är det viktigt att komma ihåg att under en central konflikt ska alla arbetsgivare agera gemensamt enligt arbetsgivarorganisationens instruktioner.

I de flesta branscher har parterna genom åren utarbetat en gemensam praxis för varsel och olika typer av stridsåtgärder. Svenska kyrkan har inte samma historia av arbetskonflikter och nu pågår därför arbetet med att hitta de partsgemensamma relationer som ska gälla vid konflikt.

Parterna har ett gemensamt ansvar att alltid försöka nå en överenskommelse innan stridsåtgärder bryter ut. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation arbetar intensivt med att ge medlarna goda förutsättningar för att hitta en lösning som alla parter kan godta. Vi ser fram emot konstruktiva diskussioner under nästa vecka.

Observera att detta är en nyhetsartikel, vilket betyder att den inte uppdateras. Datumet då nyheten publicerades ser du högst upp på sidan. Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna genom att prenumerera på e-postnyhetsbrevet Observera