Goda förutsättningar för ledare en viktig fråga i avtalsförhandlingarna

Nyhet Publicerad Ändrad

Förutsättningarna för Svenska kyrkans chefer är en viktig fråga i avtalsrörelsen. Reglerna för att leda och planera verksamheten behöver bli enklare och tydligare.

Förhandlingarna om Svenska kyrkans avtal 23 har nu pågått i ett par veckor och parterna möts regelbundet. En viktig fråga är att skapa goda förutsättningar för Svenska kyrkans chefer att planera och leda verksamheten.

-  Vi har ett antal förslag med ledarskapet i centrum. De som ska leda och planera verksamheten behöver enklare och tydligare regler, säger Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Diskussionerna handlar bland annat om mer enhetliga arbetstidsregler som underlättar samarbete och planering, en tydligare lönerevision med enklare steg genom processen och att minska semesterskulden, som gör det svårt att planera resurserna. Dessa förbättringar underlättar också för arbetsgivaren att ta sitt ansvar för arbetsmiljö och arbetsledning.

Svenska kyrkans avtal gäller till och med den 31 mars 2023 och målet är att teckna ett nytt avtal innan dess. Svenska kyrkan följer dock industriavtalets så kallade märke och kommer därför inte att avsluta förhandlingarna förrän industriavtalets lönenivåer är klara. Om det behövs, kan parterna komma överens om att förlänga avtalen tillfälligt.

Observera att detta är en nyhetsartikel, vilket betyder att den inte uppdateras. Datumet då nyheten publicerades ser du högst upp på sidan. Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna genom att prenumerera på e-postnyhetsbrevet Observera