Frågor om covid-19 inför hösten

Nyhet Publicerad

Efter en hoppfull sommar med låga smittotal och ökad vaccinering står vi nu inför en höst där verksamheten förhoppningsvis kan börja öppnas upp under smittsäkra former.  

Många arbetsgivare hör av sig till arbetsgivarorganisationens förhandlare/rådgivare med frågor om hur höstens verksamhet och arbetsplatser ska hanteras. Det grundläggande är som vanligt att göra löpande riskbedömningar och hålla sig uppdaterad om gällande restriktioner och allmänna råd.  

Det är också viktigt att tydligt kommunicera hur verksamheten öppnar upp på ett smittsäkert sätt, för att skapa trygghet för såväl medarbetare som besökare. Du kan läsa mer om att hantera oro på arbetsplatsen här.

Mer information under de kommande veckorna

Det vi vet just nu är att rådet om att arbeta hemifrån tas bort den 29 september. Då försvinner också deltagartaken för sammankomster liksom kvarvarande restriktioner på serveringsställen. Folkhälsomyndigheten har sagt att de kommer att gå ut med ytterligare information innan dess, men vi vet idag inte vilken typ av instruktioner det handlar om.  

Folkhälsomyndigheten har även indikerat att det kan komma särskilda riktlinjer för den som inte är vaccinerad och regeringen har meddelat att vaccinationspass för större allmänna sammankomster och offentliga tillställningar utreds. Tills vidare gäller dock de regelverk kring arbetstagare och vaccination som vi skrev om före sommaren.  

Oavsett vilka besked myndigheterna ger under hösten, finns det all anledning att anta att vi måste fortsätta att hålla avstånd, undvika trängsel och stanna hemma vid minsta symptom.

Observera att detta är en nyhetsartikel, vilket betyder att den inte uppdateras. Datumet då nyheten publicerades ser du högst upp på sidan. Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna genom att prenumerera på e-postnyhetsbrevet Observera