Att anställda har slagit larm om missförhållande och kritiserat sina arbetsgivare har förstås förekommit i alla tider. Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, har studerat hur fall behandlats i Arbetsdomstolen (AD) sedan 1930-talet och konstaterar att det genom åren har vuxit fram en praxis, som i kombination med anställningsskyddslagen, gett ett ganska bra skydd mot repressalier för arbetstagare.
– Men det var först 2017 som vi fick en direkt lagstiftning på området genom den så kallade visselblåsarlagen. Den är i hög grad en kodifiering av den rättspraxis som AD har utvecklat och har sin grund i att kritikrätten är en del av yttrandefriheten, en mänsklig rättighet. Offentliganställda har dessutom i jättemånga år haft både yttrandefrihet och meddelarfrihet reglerat i våra grundlagar. Trots det visar forskning att det råder en tystnadens kultur på arbetsplatserna, säger Susanne Fransson.
Ny lagstiftning löser inte tystnadens kultur i arbetslivet
Många anställda är rädda för att uttrycka kritik, trots rättsligt skydd mot repressalier. Forskaren Susanne Fransson tror inte den nya visselblåsarlagen kan råda bot på denna tystnadskultur. Hon ser risker med anonyma larmkanaler och framhåller istället ledarskapets betydelse för att få medarbetare att våga diskutera problem på arbetsplatsen.