Ett par händer håller i en kaffekopp. Bredvid två händer som håller i en penna. Mellan dem syns ett bord med en kaffekopp, några kakor på en servett och en grön anteckningsbok.
Foto: Susanne Kronholm

Mentorprogram för kyrkoherdar

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations mentorprogram för kyrkoherdar är en strukturerad ledarutveckling med individen i fokus som genomförs av Stiftelsen Minerva.

Som adept i programmet har du alltid en individuell mentor som inte är yrkesverksam i kyrkan. 

- Jag har blivit tryggare som ledare eftersom jag har fått hjälp att hantera mig själv och andra på ett konstruktivt sätt. Jag har också fått inspiration från andra adepters och mentorers berättelser och föredrag.

Tidigare kursdeltagare

Kursinnehåll

Mentorprogrammet för kyrkoherdar startar med kartläggning av dina behov av utveckling i din yrkesroll. Därefter görs en mentormatchning utifrån dina behov och önskemål. Mentorerna kan exempelvis vara verksamhetschefer inom offentlig förvaltning, organisationskonsulter, chefer inom näringsliv eller egna företagare.

Under ett år får du professionell och personlig utveckling genom samtal och reflektion med din mentor, som ger infallsvinklar på ditt ledarskap.

- Jag känner mig tryggare i mitt ledarskap och har haft möjlighet att bolla tankar om min personliga utveckling med någon som har ett "utifrånperspektiv".

Tidigare kursdeltagare

Under programmet genomförs också olika workshops i olika teman med fokus på ledarskap. På det sättet får deltagarna möjlighet att ta del av kunskaper och erfarenheter från både adepter och mentorer i programmet. Uppföljningar och utvärderingar genomförs kontinuerligt både individuellt och i grupp.

Målgrupp

Kyrkoherdar

Kursmål

Professionell och personlig utveckling med fokus på ditt individuella behov som kyrkoherde och chef.

Datum för Mentorprogram 2022

6-7 september              Start och kartläggning med adepter 
18 oktober                     Upptakt med adepter och mentorer   
18 april 2023                 Halvtidsuppföljning med adepter och mentorer 
19 september 2023      Avslutning med adepter och mentorer  

För kännedom tillkommer tre föreläsningar/seminarier under programmets gång.  

Sista anmälningsdag

27 juni 2022

Stiftelsen Minerva

Programmet genomförs av Stiftelsen Minerva, som har 30 års erfarenhet av mentorprogram för ledare inom näringsliv och offentlig förvaltning och sedan 2019 också inom Svenska kyrkan. Mentorprogrammet är kvalitetssäkrat och sedan 2014 ISO-certifierat genom DNV (Den norske Veritas), ett stort internationellt kvalitetssäkringsorgan.

Aktuella datum, mer information och anmälan hittar du i Kursportalen

Anmäl dig här
Person håller hand över en ringklocka på en hotelldisk.

Praktiska frågor utbildningar

Hitta rätt - Hotelltips - Att delta i videomöten med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Olika skrifter från arbetsmiljöverket ligger på en stötdämpande matta ihop med plasthandske.

Utbildningar arbetsmiljö

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar inom såväl fysisk som organisatorisk och social arbetsmiljö. 

Bok med titeln Arbetsrätt sticker fram under en  uppslagen avtalsbok. Ovanpå ligger en överstrykningspenna.

Utbildningar arbetsrätt

Utbildningarna inom arbetsrätt utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av arbetsrättsjurister och förhandlare/ rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Collage med foton som visar saxar, person som kuverterar, rör med stor ratt samt en traktor med skopa som kör ut ur garage.

Utbildningar lön

Utbildningarna inom lön utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av förhandlare/rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Collage av två foton. Vill vänster lagbok och kyrkoordningen med en ordförandeklubba överst Till höger närbild av omslag till medarbetarsamtal.

Utbildningar styra och leda

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar för såväl förtroendevalda som för anställda med olika arbetsledande funktioner.

Hitta snabbt

VERA webbhandbok för arbetsgivare
Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera är en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Alla medlemmar i Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation får kostnadsfri inloggning i Vera.

Aktuellt just nu

två händer håller i boken Avtal 2020.

Omställningsavtal och Svenska kyrkans avtal

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations förslag till omställningsavtal blir verklighet. Samtidigt försvinner lönetillägget vid omplacering till tjänst med lägre lön. Löneökningsutrymmet är detsamma som tidigare.

ett par glasögon ligger framför en datorskärm. Genom ena glaset kan man läsa ordet Akka.

Akka medarbetarundersökning

Akka är en webbaserad medarbetarundersökning med frågor om arbetsmiljö och arbetsklimat. Den erbjuds alla arbetsgivare inom Svenska kyrkan en gång per år.