Medbestämmande – MBL

Även arbetstagarna berörs av frågor som har betydelse för arbets­givarens verksamhet. Därför finns bestämmelser om inflytande på arbetsplatsen - medbestämmande.

Bestämmelserna om inflytandet på arbetsplatsen för arbetstagarna finns framför allt i lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL). Enligt MBL har arbetsgivaren att vid beslut om viktigare förändringar i verksamheten och av arbets- eller anställningsförhållandena för arbetstagare att ta initiativ till förhandling med den fackliga organisationen. Till förhandlingsskyldigheten kopplas också en skyldighet för arbetsgivaren att vänta med sitt beslut till dess förhandlingarna är avslutade.

I MBL finns även en aktiv skyldighet för arbetsgivaren att informera den fackliga organisationen om hur verksamheten utvecklas i stort samt om riktlinjerna för personalpolitiken. Vidare ges facket rätt att ta del av handlingar och dokument som arbetsgivaren har.

Läs mer om medbestämmande i webbhandboken Vera.

Lär dig mer om arbetsrätt!

Bok med titeln Arbetsrätt sticker fram under en  uppslagen avtalsbok. Ovanpå ligger en överstrykningspenna.

Utbildningar arbetsrätt

Utbildningarna inom arbetsrätt utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av arbetsrättsjurister och förhandlare/ rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Fyra foton bildar collage. En präst bryter oblat, en person sitter vid skrivbord intill hörlurar, en person skriver på ett block, ett bord med ordförandeklubba.

Medlemsaktiviteter

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation arrangerar regelbundet olika typer av evenemang, på egen hand eller i samverkan med andra.