Ett häfte med rubriken MBL Lag om medbestämmande i arbetslivet ligger ovanpå ett anteckningsblock på ett bord
Foto: Lotta Person

MBL-förhandling – så går det till (e-utbildning)

Chefsjurist Robert Svec och arbetsrättsjurist Per-Göran Forsberg lär ut de viktigaste begreppen och hur du som arbetsgivare ska hantera MBL-förhandlingar.

Kort presentation av e-utbildningen

I e-utbildningen MBL-förhandling – så går till, går chefsjurist Robert Svec och arbetsrättsjurist Per-Göran Forsberg igenom de viktigaste begreppen inom och hur du som arbetsgivare ska hantera MBL-förhandlingar.

E-utbildningen är 30 minuter lång och kan ses som en introduktion till ämnet. Den består av text och film samt ett antal övningar. Du har tillgång till utbildningen i 12 månader och genomför den vid din egen dator eller surfplatta när det passar dig.

E-utbildningen är obligatorisk om du planerar att anmäla dig till MBL-det arbetsgivaren ska kunna. 

Kursinnehåll

 • Medbestämmandelagstiftningens historik
 • Arbetsgivarens arbetsledningsrätt
 • Fackens rätt till ökat inflytande för sina medlemmar
 • Informationsskyldighet och kollektivavtal
 • Frågor för medbestämmande
 • Vad är en viktigare förändring?
 • Förhandlingsskyldighet
 • Primär förhandling
 • Central förhandling
 • Medbestämmande i Svenska kyrkans allmänna bestämmelser

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till chefer, personalhandläggare och andra som företräder arbetsgivaren i förhandlingar med fackliga motparter.

Kursmål

Efter genomförd utbildning har du lärt dig att planera, genomföra och avsluta MBL-förhandlingar. Du har också lärt dig de grundläggande begreppen i medbestämmandelagstiftningen.

Person håller hand över en ringklocka på en hotelldisk.

Praktiska frågor utbildningar

Hitta rätt - Hotelltips - Att delta i videomöten med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Olika skrifter från arbetsmiljöverket ligger på en stötdämpande matta ihop med plasthandske.

Utbildningar arbetsmiljö

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar inom såväl fysisk som organisatorisk och social arbetsmiljö. 

Bok med titeln Arbetsrätt sticker fram under en uppslagen avtalsbok. Ovanpå ligger en överstrykningspenna.

Utbildningar arbetsrätt

Utbildningarna inom arbetsrätt utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av arbetsrättsjurister och förhandlare/ rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Collage med foton som visar saxar, person som kuverterar, rör med stor ratt samt en traktor med skopa som kör ut ur garage.

Utbildningar lön

Utbildningarna inom lön utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av förhandlare/rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Collage av två foton. Vill vänster lagbok och kyrkoordningen med en ordförandeklubba överst Till höger närbild av omslag till medarbetarsamtal.

Utbildningar styra och leda

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar för såväl förtroendevalda som för anställda med olika arbetsledande funktioner.

Hitta snabbt

Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.