Två händer håller i MBL, lagen om medbestämmande i arbetslivet.
Foto: Magnus Aronson

MBL - det arbetsgivaren ska kunna

Bestämmelser om inflytande på arbetsplatsen för arbetstagare finns framför allt i MBL. Utbildningen ger en tydlig redogörelse för förhandlingar och information samt går igenom andra för arbetsgivaren centrala frågor.

 

Innehåll

 • Kollektivavtalet och dess betydelse
 • Förhandlingsordning
 • Förhandlingar
  -  Allmän förhandlingsrätt
  - Medbestämmande
  - När förhandling ska ske
  - Hur en förhandling går till
  - Lokal och central förhandling
  - Protokoll och avslutande
 • Informationsplikt
 • Tystnadsplikt
 • Preskriptionsregler     

Utbildningen förutsätter interaktivitet från deltagaren. 

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till chefer, personalhandläggare och andra som företräder arbetsgivaren i förhandlingar med fackliga motparter.

Viss tidigare erfarenhet av förhandlingar och kontakter med fackliga organisationer underlättar medverkan.

Vad du lär dig

Målsättningen är att alla deltagare ska kunna förstå och tillämpa bestämmelserna i MBL och förhandlingsordningen i en förhandlings­situation. Även strategiska råd lämnas på vägen. De olika avsnitten varvas med diskussioner i grupper. 

”Jättebra utbildning och bra upplägg med föreläsning varvat med case och diskussion. En av de bättre SKAO-utbildningar jag varit på. Klockrent.”

Sandra Björlin, HR-chef, Västerås pastorat

Aktuella datum, mer information och anmälan hittar du i Kursportalen

Anmäl dig här
Person håller hand över en ringklocka på en hotelldisk.

Praktiska frågor utbildningar

Hitta rätt - Hotelltips - Att delta i videomöten med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Olika skrifter från arbetsmiljöverket ligger på en stötdämpande matta ihop med plasthandske.

Utbildningar arbetsmiljö

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar inom såväl fysisk som organisatorisk och social arbetsmiljö. 

Bok med titeln Arbetsrätt sticker fram under en uppslagen avtalsbok. Ovanpå ligger en överstrykningspenna.

Utbildningar arbetsrätt

Utbildningarna inom arbetsrätt utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av arbetsrättsjurister och förhandlare/ rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Collage med foton som visar saxar, person som kuverterar, rör med stor ratt samt en traktor med skopa som kör ut ur garage.

Utbildningar lön

Utbildningarna inom lön utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av förhandlare/rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Collage av två foton. Vill vänster lagbok och kyrkoordningen med en ordförandeklubba överst Till höger närbild av omslag till medarbetarsamtal.

Utbildningar styra och leda

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar för såväl förtroendevalda som för anställda med olika arbetsledande funktioner.

Hitta snabbt

Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.