uppslaget löneavtal, paragraf 1.
Foto: Magnus Aronson

Lön

Kyrkans löneavtal förutsätter att arbetsgivaren lokalt tar ställning till hur lönen fastställs, utrymmet för löneökningar och övergripande prioriteringar

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tecknar löneavtal med centrala fackliga organisationer. Avtalen ger varje arbetsgivare möjlighet att bestämma lönen i sina respektive verksamheter. Arbetsgivarorganisationen skapar således ett ramverk för den lokala lönebildningen.

Syftet med löneavtalet är att lönebildningen ska bidra till att arbetsgivaren når sina verksamhetsmål. Utgångspunkten är att lönen ska vara individuell och differentierad.

Löneavtalen anger fast löneökningsnivå och en lägsta löneökningsnivå. Det finns inga individuellt garanterade löneökningar eller angivna lönenivåer, förutom lägstalöner för 18-åringar. Varje arbetsgivare tar ställning till löner och löneökningar när de individuella lönerna ska bestämmas.

Lönepolitiken och kriterierna för lönesättningen är viktiga verktyg för att stimulera till förbättring av verksamheten, liksom för att rekrytera, motivera och behålla medarbetare. För att den lokala lönebildningen ska nå framgång behöver varje arbetsgivare ta ställning till bland annat önskvärd lönestruktur och löneökningsbehov.

Partsgemensam broschyr om löneprocessen i Svenska kyrkan

Läs mer om lön i webbhandboken Vera

Ducatus på webben

man med skjorta, kavaj och glasögon lutar sig mot en hurts.

Lönesättning i praktiken

– Det är en ständigt pågående process där mötet mellan lönesättande chef och medarbetare står i fokus. Det säger Sten Lycke, biträdande förhandlingschef vid arbetsgivarorganisationen.

Leende kvinna med glasögon

Det goda lönesamtalet

Två frågor till Mari Burell, regional förhandlare och rådgivare vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, som håller kurser om löneprocessen för chefer   i församlingar och pastorat.

Lär dig mer om lön!

Collage med foton som visar saxar, person som kuverterar, rör med stor ratt samt en traktor med skopa som kör ut ur garage.

Utbildningar lön

Utbildningarna inom lön utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av förhandlare/rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Fyra foton bildar collage. En präst bryter oblat, en person sitter vid skrivbord intill hörlurar, en person skriver på ett block, ett bord med ordförandeklubba.

Medlemsaktiviteter

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation arrangerar regelbundet olika typer av evenemang, på egen hand eller i samverkan med andra.