Kyrkorådsordförande – att växa i roll och uppdrag (blandat lärande online)

Utbildningen Kyrkorådsordförande – att växa i roll och uppdrag vänder sig till dig som är ordförande eller vice ordförande i ett kyrkoråd. Utbildningen är också öppen för dig som är kyrkoherde om din kyrkorådsordförande är anmäld.

Kyrkorådsordförande – att växa i roll och uppdrag tar sin utgångspunkt i sammanhanget, uppdraget och rollen. Oavsett om du har tidigare erfarenhet eller är helt ny i rollen är intentionen att du ska berikas och stärkas i ditt uppdrag - till kyrkans bästa.    

Se kortfilmen på en minut som beskriver utbildningen.​

Kursinnehåll

Avsnitt 1: Kallelse och rollförståelse

I mitten finns du, kallad av Gud och i ett specifikt uppdrag, en särskild roll!

Avsnitt 2: Svenska kyrkans sammanhang och organisering

Det större sammanhanget du verkar i.

Avsnitt 3: Kyrkorådet som styrelse

Det mer direkta sammanhanget du står i, med specifikt ansvar och specifika uppgifter.

Avsnitt 4: Gemensamt uppdrag

Delat ansvar - den konstruktion som är alldeles unik för Svenska kyrkan.

Avsnitt 5: Styra leda

Relationen till Kyrkoherden - en av dina viktigaste uppgifter.

Avsnitt 6: Strategi, beslut och uppföljning

Styrelsens verktyg.

Avsnitt 7: Mötesledning

Själva hantverket i ordförandeskapet. 

Fördjupningar

Under respektive avsnitt finns frågor för reflektion samt fördjupningar i form av exempelvis webbinarium, film, samtalsfrågor och text- och bildpresentationer. I samband med utbildningen får du även tips på litteratur, webbsidor mm.

Nya datum för webbinarium att boka, för dig som går eller ska gå utbildningen:

12/9 - Kyrkorådet som styrelse 
10/10 - Kyrkoherdens ställning 
 7/11 - Formalia vid styrelsemöten

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som är ordförande eller vice ordförande i ett kyrkoråd. Utbildningen är också öppen för dig som är kyrkoherde om din kyrkorådsordförande är anmäld.

Kursmål

Målet med ​Kyrkorådsordförande – att växa i roll och uppdrag är att berika och stärka dig i rollen som ordförande för kyrkoråd så att du kan utföra ditt uppdrag för kyrkans bästa.

Anmälan 

Anmäl dig här.

Kostnad

Utbildningen kostar 750 kr exklusive moms.

Mer om utbildningen

Utbildningen är framtagen tillsammans med representanter från alla tretton stift, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Sensus och Verbum. Innehållet utgår från centrala teman som är formulerade av erfarna kyrkorådsordförande från hela landet.

Utbildningen sker online och innehåller blandat lärande i form av exempelvis webbinarium, film, samtalsfrågor och text- och bildpresentationer. De sju huvudavsnitten med tillförande reflektionsfrågor tar ca 3h 40 minuter att genomföra. Fördjupningarna är av olika karaktär, vissa tar några minuter att fullborda andra upp till två timmar. Det fungerar utmärkt att dela upp genomförandet av utbildningen till flera tidpunkter och gå tillbaka till olika delar och repetera.

Kontaktuppgifter

Om du har frågor om utbildningens innehåll och upplägg, är du välkommen att kontakta:

Om du har praktiska frågor, kontakta utbildning.arbetsgivare@svenskakyrkan.se eller ring 08-737 70 00.​

Anmäl dig här

Hitta snabbt

VERA webbhandbok för arbetsgivare
Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera är en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Alla medlemmar i Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation får kostnadsfri inloggning i Vera.

Aktuellt just nu

två händer håller i boken Avtal 2020.

Omställningsavtal och Svenska kyrkans avtal

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations förslag till omställningsavtal blir verklighet. Samtidigt försvinner lönetillägget vid omplacering till tjänst med lägre lön. Löneökningsutrymmet är detsamma som tidigare.

ett par glasögon ligger framför en datorskärm. Genom ena glaset kan man läsa ordet Akka.

Akka medarbetarundersökning

Akka är en webbaserad medarbetarundersökning med frågor om arbetsmiljö och arbetsklimat. Den erbjuds alla arbetsgivare inom Svenska kyrkan en gång per år.