Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Harplinge-Steninge Årets kyrkogårdsförvaltning 2017

Priset delades ut den 15 maj vid Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbunds rikskonferens i Örebro.

Ur motiveringen:

Med kreativitet och effektivt utnyttjande av begränsade resurser har kyrkogårdsförvaltningen i Harplinge-Steninge skapat av en levande kyrkogård som gör besökaren glad.

Personalens intresse för växtlighet och besökarnas bästa har utmynnat i en botanisk upplevelsepark som retar sinnena och stimulerar till umgänge och aktivitet.

Harplinge-Steninge begravningsplats. Foto: Johan Nilsson Bild: Johan Nilsson

Miljömedvetenhet präglar arbetet.

Växtmaterial produceras i eget växthus. Man arbetar strategiskt med återbruk av gravvårdar och tillvaratar material som andra aktörer i samhället kasserar för återanvändning på kyrkogården.

Med en kulturhistorisk inventering som grund bevaras och återskapas miljöer och gravkvarter med karaktärsdrag från olika tidsepoker.

Ett system med fadderskap för träd stimulerar den lokala befolkningen till delaktighet i platsens utveckling.

Kyrkogården är en kulturbärare för bygden.

Organisationen präglas av ett nära samarbete mellan förtroendevalda och anställda där varje medarbetare är ansvarskännande och aktivt deltar i utvecklandet av verksamheten. Förtroende och decentraliserat beslutsfattande utgör grunden för personalens skapande av en levande kyrkogårdsmiljö.

Juryn

Carola Wingren, Sveriges lantbruksuniversitet