ett antal avtalsböcker i en trave intill ett äpple.
Foto: Magnus Aronson

Kollektivavtal, pension och försäkring

På uppdrag av Svenska kyrkans arbetsgivare förhandlar Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation centrala kollektivavtal med de fackliga organisationerna.

Motparter på arbetstagarsidan är Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal), Vision, Kyrkans Akademikerförbund (KyrkA), Akavia och Akademikerförbundet SSR med förtecknade förbund (Sveriges Arkitekter, DIK-förbundet, Sveriges Arbetsterapeuter, Fysioterapeuterna, Naturvetarna, SRAT, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Universitetslärarförbund och Vårdförbundet) samt Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd.

Dessutom tecknar Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation ett kompletterande
avtal med GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch för skogsarbetare i stiftens
egendomsförvaltning.

Svenska kyrkans avtal 22 (publicerat 220629)

Vissa av nedanstående dokument har överförts i oförändrat skick från Svenska kyrkans avtal 20. Dessa gäller även Svenska kyrkans avtal 22.  Låt dig inte förvirras av de äldre datumen som står i sidhuvudena. 

Kommentarer till Svenska kyrkans avtal

Tjänstepension Svenska kyrkan

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har numera ett helt premiebaserat pensionsavtal, TPA 18 Svenska kyrkan, som gäller för alla medarbetare som är födda 1959 eller senare. Arbetstagare som är födda 1958 eller tidigare går kvar på KAP-KL Svenska kyrkan.

Kollektivavtalade försäkringar

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tecknar flera kollektivavtalade försäkringar: avtalsgruppsjukförsäkring, trygghetsförsäkring vid arbetsskada och tjänstegrupplivförsäkring.

Hitta snabbt

VERA webbhandbok för arbetsgivare
Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera är en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Alla medlemmar i Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation får kostnadsfri inloggning i Vera.

Aktuellt just nu

två händer håller i boken Avtal 2020.

Omställningsavtal och Svenska kyrkans avtal

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations förslag till omställningsavtal blir verklighet. Samtidigt försvinner lönetillägget vid omplacering till tjänst med lägre lön. Löneökningsutrymmet är detsamma som tidigare.

ett par glasögon ligger framför en datorskärm. Genom ena glaset kan man läsa ordet Akka.

Akka medarbetarundersökning

Akka är en webbaserad medarbetarundersökning med frågor om arbetsmiljö och arbetsklimat. Den erbjuds alla arbetsgivare inom Svenska kyrkan en gång per år.