Foto: Johannes Frandsen/Ikon

Idéburen Välfärd om skola och förskola

Skao samarbetar med Idéburen Välfärd, IV, som erbjuder Skao:s medlemmar en timmes kostnadsfri rådgivning och vissa utbildningar.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har ett samarbete med IV – Idéburen välfärd, en nationell bransch- och intresseorganisation som samlar idéburna organisationer och företag inom vård, omsorg och utbildning.

Ett flertal församlingar och pastorat är medlemmar i IV – Idéburen välfärd, men vissa utbildningar erbjuds även samtliga medlemmar i Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Information om sådana erbjudanden publiceras här på webben och skickas ut med e-postnyhetsbrevet Observera arbetsgivare.

Skao:s medlemmar kan också få en timmes kostnadsfri rådgivning av IV om skola och förskola.

Mer om skola och förskola

Skola och förskola i Svenska kyrkan

Verksamhet i skola och förskola regleras av särskild lagstiftning. I vissa delar påverkar det arbetsgivarens ansvar. Församlingen/pastoratet har också ett ansvar som huvudman för verksamheten.

Teckning över lekområde med kyrka i bakgrunden.

Lagarna som styr förskoleverksamheten

Till skillnad från kyrkans barntimmar och öppna förskolan, som inte är reglerad i någon lag, styrs all förskoleverksamhet av skollagen. Peter Sparrfors reder ut begreppen.

två kvinnor sitter i en lekpark på en förskola. Kvinnan till höger har prästskjorta.

Så berikar förskolan församlingen - och vice versa

Nära samarbete och tydlig ansvarsfördelning mellan rektor, kyrkoherde och kyrkoråd är några av framgångsfaktorerna för att styra och leda en komplex verksamhet i enlighet med såväl skollag som kyrkoordning.

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.