Foto: Johannes Frandsen/Ikon

Idéburen Välfärd om skola och förskola

Skao samarbetar med Idéburen Välfärd, IV, som erbjuder Skao:s medlemmar en timmes kostnadsfri rådgivning och vissa utbildningar.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har ett samarbete med IV – Idéburen välfärd, en nationell bransch- och intresseorganisation som samlar idéburna organisationer och företag inom vård, omsorg och utbildning.

Ett flertal församlingar och pastorat är medlemmar i IV – Idéburen välfärd, men vissa utbildningar erbjuds även samtliga medlemmar i Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Information om sådana erbjudanden publiceras här på webben och skickas ut med e-postnyhetsbrevet Observera arbetsgivare.

Skao:s medlemmar kan också få en timmes kostnadsfri rådgivning av IV om skola och förskola.

 

Mer om skola och förskola

Skola och förskola i Svenska kyrkan

Verksamhet i skola och förskola regleras av särskild lagstiftning. I vissa delar påverkar det arbetsgivarens ansvar. Församlingen/pastoratet har också ett ansvar som huvudman för verksamheten.

Teckning över lekområde med kyrka i bakgrunden.

Lagarna som styr förskoleverksamheten

Till skillnad från kyrkans barntimmar och öppna förskolan, som inte är reglerad i någon lag, styrs all förskoleverksamhet av skollagen. Peter Sparrfors reder ut begreppen.

två kvinnor sitter i en lekpark på en förskola. Kvinnan till höger har prästskjorta.

Så berikar förskolan församlingen - och vice versa

Nära samarbete och tydlig ansvarsfördelning mellan rektor, kyrkoherde och kyrkoråd är några av framgångsfaktorerna för att styra och leda en komplex verksamhet i enlighet med såväl skollag som kyrkoordning.

Hitta snabbt

Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.