– För att förtydliga vilka förväntningar som finns på att vara tillgänglig och nåbar under och utanför arbetstid. Det är en viktig del av den psykosociala arbetsmiljön. Generellt finns alltid en utmaning i yrkesgrupper som möter människor och har en roll som inte är så lätt att kliva ur även om man är ledig enligt kalendern. Men frågan har särskilt aktualiserats till följd av ändrade arbetssätt under pandemin, då hemarbetet har ökat. Det gör det svårare för chefer att se till att medarbetare håller sig inom ramarna för vad som förväntas.
Vilka utmaningar ser ni på området?
– För den som är engagerad i sina uppgifter kan det vara svårt att hålla arbetet ifrån sig. Det är lätt hänt att gå in och titta på e-posten även efter arbetsdagens slut, vilket i sig kan verka oskyldigt, men tillgänglighet handlar mycket om hur kommunikation sker med arbetsplats och kollegor. I riktlinjerna poängterar vi vikten av att respektera såväl sin egen som andras arbetstid och i det ligger till exempel att inte skicka eller läsa e-brev utanför ordinarie arbetstid.
– Sedan kan det finnas önskemål eller behov som gör att detta inte passar i alla situationer. Men riktlinjerna formulerar en gemensam utgångspunkt och eventuella avsteg från den bör göras i samråd med chef.

Hur ska riktlinjerna användas?
– Steg ett är att chefer och arbetsledare ser till att alla tar del av riktlinjerna och diskuterar dem vid arbetsplatsträffar eller liknande forum. Därutöver handlar det om att jobba med dialog mellan chef och medarbetare. Vi vill understryka att medarbetarnas fritid är viktig att värna.
Hur följs efterlevnaden upp?
– Eftersom riktlinjerna är integrerade i vårt systematiska arbetsmiljöarbete har såväl mallar för medarbetarsamtal som lönekriterier och arbetsbeskrivningar också uppdaterats för att motverka ohälsosam arbetsbelastning och förtydliga krav och förväntningar kring tillgänglighet. På så sätt följs dessa frågor upp med varje individ. Kontinuerlig dialog för att tidigt fånga upp signaler om hur medarbetarna mår är också avgörande för att förebygga ohälsa.