Företrädesrätt

Arbetstagare som sagts upp på grund av arbetsbrist har företräde till återanställning i den verksamhet där de tidigare har varit sysselsatta. Detsamma gäller arbetstagare som anställts för begränsad tid enligt 5 § LAS och som på grund av arbetsbrist inte har fått fortsatt anställning.

Detta gäller under följande förutsättningar:

1. När arbetstagaren varit anställd hos arbetsgivaren sammanlagt mer än 12 månader under de senaste 3 åren.
  2. För en tidigare säsongsanställd arbetstagare gäller företrädesrätt till ny säsong efter 6 månaders anställning under de senaste 2 åren.
  3. I båda fallen gäller att arbetstagaren skall ha tillräckliga kvalifikationer för den nya anställningen.

Hur länge gäller företrädesrätten?

Företrädesrätten gäller från uppsägningen, under uppsägningstiden, vid tidsbegränsad anställning från det besked om anställningens upphörande lämnades, och under 9 månader från det att anställningen upphörde.

Vid säsongsanställning gäller företrädesrätten i stället från tidpunkten då besked om anställningens upphörande lämnades och därefter till dess nio månader har förflutit från den nya säsongens början. För att bevara sin företrädesrätt till återanställning ska arbetstagaren senast inom en månad efter det att anställningen upphört skriftligen anmäla anspråk på företrädesrätt.

Läs mer om företrädesrätt i webbhandboken Vera

Lär dig mer om arbetsrätt!

Bok med titeln Arbetsrätt sticker fram under en  uppslagen avtalsbok. Ovanpå ligger en överstrykningspenna.

Utbildningar arbetsrätt

Utbildningarna inom arbetsrätt utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av arbetsrättsjurister och förhandlare/ rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Fyra foton bildar collage. En präst bryter oblat, en person sitter vid skrivbord intill hörlurar, en person skriver på ett block, ett bord med ordförandeklubba.

Medlemsaktiviteter

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation arrangerar regelbundet olika typer av evenemang, på egen hand eller i samverkan med andra.