Arbetsmiljölagen och andra häften som rör arbetsmiljöfrågor.
Foto: Magnus Aronson

Ducatus på webben om arbetsmiljöfrågor

Arbetsmiljö och verksamhet hänger samman. Det är i verksamheten förutsättningarna för arbetsmiljön uppstår och arbetsmiljön påverkar hur verksamheten utförs.

Här återfinns  artiklar och reportage om arbetsmiljöfrågor olika aspekter. Vissa har  tidigare publicerats i den tryckta versionen av Ducatus, andra är exklusivt skrivna för Ducatus på webben. 

Vad vill du själv läsa mer om? lotta.person@svenskakyrkan.se

Läs mer om arbetsmiljöfrågor i Ducatus på webben

Lägeransvarig kvinna sitter i soffa tillsammans med konfirmander.

Jobba på läger - mer reglerad återhämtning

Den nya lägerbilagan innebär tydligare och enklare regler för vila, arbetstid och ersättning för lägerpersonal. Täby församling, som har Sveriges största konfirmations- och lägerverksamhet, har länge jobbat med arbetstidsreglering, arbetsmiljöfrågor och noggrann planering av sina läger. – Konfirmationsläger är viktiga för att skapa en relation till våra ungdomar, så det måste få kosta, säger Mari-Louise Broström, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten.

Försäkringskassan: Förebygg ohälsa - sök bidrag!

Försäkringskassan kan ge arbetsgivare ett arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd, för att i ett tidigt skede få extern hjälpt för att förebygga och förkorta sjukskrivningar vid exempelvis riskbruk eller skadligt bruk.

Man med kort skäggstubb tittar in i kameran från sidan.

Ta de tidiga signalerna på allvar!

Att veta säkert om en medarbetare har problem med alkohol, droger eller läkemedel kan vara svårt. Ofta syns de uppenbara tecknen när det redan gått för långt. – Det bästa är att agera redan när man upptäcker små förändringar i beteendet, säger Magnus Nyqvist, expert inom skadligt bruk på Alna, en del av Feelgood.

Man med ljus tröja står med armarna i kors, lutad mot ett träd.

Om Akka: Det är viktigt att alla svarar ärligt!

– Det viktigaste är att Akka är på riktigt. Medarbetarna lägger ner ganska mycket tid och känslor och vi som arbetsgivare tar det på allvar. Det säger Martin Johansson som länge använt Akka som verktyg för medarbetarundersökningar.

illustration av person vid kopieringsmaskin. Ur en dörr bakom personer sträcker två långa armar ut sig.

Så blir otrygga rum trygga

Diskrimineringsuppropen #metoo och #vardeljus har lett till arbetsmiljöanalyser i Svenska kyrkan. Kultur och struktur diskuteras rent allmänt, men också de fysiska rummen. Marit Norén, präst och metodutvecklare med specialisering genus, ger råd om hur rum kan bli trygga.

Råd för att förebygga kränkande särbehandling

Närmare var femte svensk utsätts för kränkande särbehandling på jobbet. Vad kan den som är chef göra för att förebygga kränkningar och hur kan hen agera när de förekommer? Arbetsgivarorganisationens arbetsmiljöspecialist Sara Strandberg ger tips och råd.

kvinna i täckkappa framför en stor kyrka.

När elpriserna skenar – kallställda kyrkor

De höga elpriserna tvingar kyrkoråd att tänka i nya banor. Södra Kållands pastorat i Skara stift har under vintern kallställt 4 av totalt 17 kyrkor. Ny teknik håller koll på luftfuktigheten. – Vi vill ju att kulturarvet ska må så bra som möjligt, säger Lisbeth Bärgman, pastoratets kyrkogårds- och fastighetschef.

Kyrka i bakgrunden, i snölandskap med blå himmel.

Lästips från Magdalena Boork

Om klimatstyrning och temperatursänkning

Kvinna med kort hår, lugg, örhängen och blå blus.

Råd inför klimatstyrning och temperatursänkning

Gör en grundlig analys innan ni beslutar om temperatursänkning.  Det förespråkar Magdalena Boork, nationell energisamordnare.  – En tidig kontakt med länsstyrelsen är heller aldrig fel.

Annat som kan intressera!

Olika skrifter från arbetsmiljöverket ligger på en stötdämpande matta ihop med plasthandske.

Utbildningar arbetsmiljö

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar inom såväl fysisk som organisatorisk och social arbetsmiljö. 

ett par glasögon ligger framför en datorskärm. Genom ena glaset kan man läsa ordet Akka.

Akka medarbetarundersökning

Akka är en webbaserad medarbetarundersökning med frågor om arbetsmiljö och arbetsklimat. Den erbjuds alla arbetsgivare inom Svenska kyrkan en gång per år.

Ducatus på webben kompletterar den tryckta medlemstidningen Ducatus. Den både återpublicerar tryckt material och producerar eget, exklusivt för webben. 

Ducatus i tryckt version utkommer med fyra nummer per år. Den ingår i medlemsavgiften till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Läs mer och skaffa egen prenumeration!