Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Designtävlingens finalister

Den 9 november 2014 korades vinnaren, Sitta tillsammans,  på mässan Vilorum i Göteborg.Det vinnande bidraget är utformat av Per Brandstedt från Falköping. Bidraget är tudelat, vilket föll juryn i smaken. Den gör gravvården till en möjlig stund för två och ljussläppet mellan trästyckena kan utformas på ett sätt som ger karaktär, heter det bland annat i motiveringen.

Övriga finalister

Gravpyra - Karl-Johan Sellberg, Västra Frölunda

Motivering: Med den organiskt formade naturstenen som förlaga har konstnären skapat en transparent pärla av glas som ger ett naturlyriskt skimmer i gräset. Den mjuka utformningen och den lekfulla färgsättningen möjliggör en flexibel användning på olika typer av gravplatser.

Reflektion - Jacob Sjöblom, Stockholm

Motivering: Ett spännande alternativ till gravvård - utskuret i rostfritt stål - som tillför begravningsplatsen en ny stämningsskapande dimension. Den vattenblänkande spegeln skapar ett fönster där jord och himmel möts i rörelse och förgänglighet. För betraktaren öppnas vida tolknings­möjligheter.

Tinne - Monica Sandberg, Landskapsgruppen AB i Lund och Markus Magnusson, White arkitekter AB i Malmö

Motivering: Den eleganta enkelheten i träets form och bearbetning är anslående samtidigt som möjligheter erbjuds till variation och personliga uttryck i detaljer av metall. Den bredare toppen skapar en oväntad dynamik, särskilt om ett helt gravområde gestaltas med denna anordning.

Bidragen måste uppfylla vissa kriterier. Material, utformning och innehåll skulle vara

• värdigt och funktionellt för sammanhanget på en begravningsplats
  • vädertåligt med tanke på nederbörd, temperatur och solljus och ha en hållbarhet på minst 25 år
  • lätt att montera, sköta och ta bort