Utvecklingsprogrammet omfattar 20 heldagar fördelade på 10 tillfällen under fyra terminer, och innehåller dialogföreläsningar, metodfördjupningar, litteraturstudier, övningar, reflektionstillfällen och arbete med konkreta praktikfall kopplat till din egen roll och sammanhang som chef.
Utvecklingsprogrammet vill bidra till att du stärker din förmåga att:
- Se och navigera i det komplexa "system" av relationer, kopplingar och sammanhang som kännetecknar dagens organisationer.
- Hantera de olika situationer, uppgifter och utmaningar som möter dig som ledare och chef inom Svenska kyrkan.
- Initiera och leda utvecklingsinsatser som stärker och utvecklar dina medarbetare och den verksamhet du leder.
- Reflektera över dig själv och hur du hanterar de olika skiftande roller och positioner som det innebär att vara ledare och chef inom Svenska kyrkan.
Syftet är att du ska utvecklas i din chefsroll, att de kompetenser och resurser som du och dina medarbetare besitter ännu bättre tas till vara, och att den verksamhet eller organisation du leder ska utvecklas inom ramen för Svenska kyrkans uppgift.
Utbildningens upplägg
Utbildningen löper över fyra terminer med fem utbildningstillfällen per läsår, två dagar per gång. Vid varje sådan delkurs varvas teori och tillämpning genom föreläsningar, litteraturseminarier, övningar och reflektion i anslutning till egna erfarenheter.
Inför varje utbildningstillfälle skriver deltagarna ett PM utifrån litteraturen och den praktiska tillämpningsövningen, 2–3 sidor per tillfälle.
Arbetsform
Utvecklingsprogrammet är upplevelsebaserat och processinriktat. Fokus ligger på det personliga ledarskapet för att ge möjlighet till självkännedom. Vi arbetar med egen reflektion som följs upp genom dialog i små grupper och i storgrupp. Egna erfarenheter och praktikfall flätas samman med teorier och modeller. Utvecklingsprogrammet tar hjälp av systemisk- och gestaltgrundad teori. Systemteorin pekar på vikten av att utforska relationer och samspel mellan olika delar i ett system, t ex en grupp eller organisation, och att se helheter. Gestaltteorin fokuserar på individen som en meningsskapande och unik varelse med ett personligt ansvar, fri vilja och en strävan efter att växa och utvecklas.