En person sätter på sig hörselkåpor.
Foto: Magnus Aronson

Arbetsmiljöansvaret på kyrkogården

Arbetet på kyrkogården är mångfasetterat med många olika arbetsmoment, detta gör att det är många arbetsmiljöregler att förhålla sig till och följa.

Kort presentation av utbildningen och av kursledaren

Innehåll

 • Lagstiftning
 • Rollfördelning
 • Systematiskt arbetsmiljöarbete  
        -   Riskbedömning
        -   Rapportera olyckor och tillbud 
 •  Branschspecifika föreskrifter, bl.a.
       -  Motorkedjesåg och röjsåg
       -   Skydd mot skada genom ras
       -   Vibrationer
 • Minderåriga
 • Arbetsmiljö- och straffansvar 

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till

 • Chefer och arbetsledare
 • Skyddsombud
 • HR-personer

Vad du lär dig

Utbildningen ger dig en översikt över lagstiftning och föreskrifter inom arbetsmiljön på kyrkogården.  Du lär dig vad systematiskt arbetsmiljöarbete är och att göra riskbedömningar. Utbildningen ger dig de nödvändiga kunskaperna för att ta ansvar för arbetsmiljöuppgifterna på kyrkogården.

För att förebygga skador och arbetsjukdomar och utveckla en god arbetsmiljö, så långt det är möjligt, är det viktigt att ha god kunskap om arbetsmiljöreglerna, ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete och en kultur på arbetsplatsen som gör att alla tar ansvar för arbetsmiljön.

En mycket bra och proffsig utbildning. Bra förklarat och intressant.

Sajje Palmgren, arbetsledare, Lidingö församling

 

Aktuella datum, mer information och anmälan hittar du i Kursportalen

Anmäl dig här

Gravgrävning - riskbedömning, etiska aspekter och instruktioner för säker gravgrävning - häfte

Gravgrävning - risker och etiska aspekter (2016) ersätter den tidigare Risker och etiska aspekter vid gravgrävning.

gul skylt med texten Stenen är nedlagd av säkerhetsskäl framför nedlagd gravsten.

Så har vi ökat säkerheten på kyrkogården

Under 2010-talet inträffade två allvarliga olyckor med fallande gravstenar på två olika kyrkogårdar i Bollebygds pastorat. Därefter har ansvariga arbetat hårt för att öka säkerheten för såväl besökare som personal – och håller på att återfå allmänhetens förtroende.

Ett bord med kaffekopp, fikabröd på en tallrik, en stängd bärbar dator och en mobil. Runt bordet sitter flera personer vars händer, armar och ben syns.

Arbetsledarutbildning för vaktmästare på kyrkogård och i kyrka

En utbildning för dig som vill utvecklas i din roll som arbetsledare och därmed leda din verksamhet och din personal på ett än mer tryggt tryggt och utvecklande sätt. Både praktiska övningar och hemuppgifter ingår i utbildningen.

Person håller hand över en ringklocka på en hotelldisk.

Praktiska frågor utbildningar

Hitta rätt - Hotelltips - Att delta i videomöten med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Olika skrifter från arbetsmiljöverket ligger på en stötdämpande matta ihop med plasthandske.

Utbildningar arbetsmiljö

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar inom såväl fysisk som organisatorisk och social arbetsmiljö. 

Bok med titeln Arbetsrätt sticker fram under en uppslagen avtalsbok. Ovanpå ligger en överstrykningspenna.

Utbildningar arbetsrätt

Utbildningarna inom arbetsrätt utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av arbetsrättsjurister och förhandlare/ rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Collage med foton som visar saxar, person som kuverterar, rör med stor ratt samt en traktor med skopa som kör ut ur garage.

Utbildningar lön

Utbildningarna inom lön utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av förhandlare/rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Collage av två foton. Vill vänster lagbok och kyrkoordningen med en ordförandeklubba överst Till höger närbild av omslag till medarbetarsamtal.

Utbildningar styra och leda

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar för såväl förtroendevalda som för anställda med olika arbetsledande funktioner.

Hitta snabbt

Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.