Målargruppen

Jag ser bilden som en möjlighet. Att få ta fram det som inga ord kan säga.

Skapande liv

Målargruppen i Guldhedskyrkan, människor med intellektuella funktionsnedsättningar, har uttryckt sig i bild i 20 år.
Först har de utvecklat sitt eget bildspråk, sen har de/vi målat bilder tillsammans.
Viktigt att få uttrycka sitt inre på något kreativt sätt. Svårt för denna grupp att förklara allt de känner i ord. Att få visa sina egna skapelser är fint för dem: i Guldhedskyrkankyrkan, på tex Stadsbiblioteket i Göteborg, i Sjömanskyrkan i Skagen och i Sthlm med andra utställare med funktionsvariationer.
De blir sedda, de är viktiga! De har så stora potentialer och är utan prestige. De sprider så mycket gott och naturlighet omkring sig i kyrkan, färgstarka är dom och färgstarka är deras bilder. Målningarna ger uttryck av liv, existentiellt och andligt. Glädje och kraft.
I våra möten samarbetar frivilligarbetare med gruppmedlemmarna. Som en hjälp men också som medskapare. Gemenskapen är viktig och våra fikaluncher, så klart! Mycket glädje, mycket skratt. Men också andra känslor kommer i dagen. Vi har gjort många konstresor tillsammans med andra människor som velat följa med på vår bussresa. Sist var vi i Skärhamn på Akvarellmuseet, där kunde alla få en målarstund och spännande bildupplevelser.
Naturligtvis är alla uttryck tillåtna när Målargruppen skapar, men ibland har vi teman som vi följer; inför en gudstjänst som vi ska medverka i eller vårblommornas tid. Påskmysteriet, Maria och barnet och hjärtanbilder: ”Glöm inte att älska” etc
Vi visar målningar här som kan ge er en klarare bild av både deras egna - och gemensamma uttryck.

Bildpedagog
Birgitta Person