I morgon är det biskopval i Luleå stift

Nyhet Publicerad

Tisdag den 14 november är det dags att välja ny biskop i Luleå stift. 614 röstberättigade kommer att rösta på sju platser i stiftet. Om en kandidat får 50 procent av rösterna är biskopsvalet avgjort.

I biskopsvalet i Luleå stift finns fem kandidater för de 614 röstberättigade att välja mellan.

För att biskopsvalet ska avgöras krävs att en kandidat får 50 procent av rösterna. Om inte blir det en andra, avgörande, omgång på tisdag den 5 december. Valet står då mellan de två kandidater som fått flest röster.
Nedan redovisas biskopskandidaterna med den procent av rösterna de fick när de valdes till kandidater i nomineringsvalet den 17 oktober:


• Åsa Nyström, 43,7 procent
• Anders Göranzon, 19,8 procent
• Leif Nordenstorm, 10 procent
• Gunnar Sjöberg, 7 procent
• Kenneth Nordgren, 5,7 procent


Observera, i tisdagens biskopsval börjar alla kandidater på noll, antalet röster förs alltså inte över från nomineringsvalet.

Resultatet meddelas tidigast klockan 15.00

I det fall det preliminära valresultatet är tydligt, kommer det att meddelas redan på tisdag, tidigast klockan 15.00. I det fall resultatet är jämnt kommer resultatet meddelas efter den slutliga sammanräkningen som äger rum på onsdag.I

Se biskopshearingen på webben

Den 7 november deltog kandidaterna i en biskopshearing på Kulturens hus i Luleå. Varje kandidats utfrågning finns att se i efterhand på Luleå stifts hemsida. Biskopshearingen leddes av Lisbeth Gustafsson och Mattias Nihlgård.