Prästerna har ordet

Att under knappt ett års tid vara konfirmand i Alvesta församling innebär att göra en resa. En resa under vilken man lär sig mycket om sig själv, om Gud och om vad det innebär att ha en tro.

I konfirmandgruppen diskuterar vi och funderar tillsammans kring de stora, viktiga frågorna i livet: Vem är jag? Vad är meningen med livet? Finns Gud? Vad händer när man dör? Duger jag?

Vi har två tydliga mål med vårt konfirmandarbete:

- att förmedla kunskap om den kristna tron
- att ge konfirmanden möjlighet till andlig upplevelse

Vi jobbar utifrån en upplevelsebaserad pedagogik som vi själva jobbat fram. Det innebär att istället för att läsa och skriva så mycket, så får konfirmanderna göra olika ”upplevelsevandringar”.  Det kan vara vandringar inomhus mellan olika stationer där man får olika uppgifter att lösa eller vandringar utomhus, där man vid varje station får träffa personer ur Bibeln. Vi tror att man lär sig mer när man får uppleva med alla sinnena, både syn, hörsel, känsel, lukt och smak – istället för att enbart lyssna eller läsa.

Annesophie och Linda. Bild: Ulla Sigfridsson

En annan del av ”resan” som konfirmand, är att delta i gudstjänster. Vi erbjuder många olika sorters gudstjänster under året och firar även flera temamässor som är särskilt riktade till dig som konfirmand. En temamässa har ofta ett enklare och tydligare budskap och musiken brukar bestå av moderna poplåtar med djupa texter.
Varje onsdag firar vi Ungdomsmässan i Alvesta kyrka. Där samlas cirka 60 ungdomar för att under en halvtimme sjunga, be och fira nattvard.

TIPS! Om du vill veta vad de som redan har konfirmerat sig hos oss har tyckt om sin konfirmandtid, så klicka på Röster från konfirmander och Att vara ungdomsledare och läs deras kommentarer!

Om du har frågor får du gärna maila eller ringa till någon av oss präster.

Annesophie:  annesophie.fardigh@svenskakyrkan.se
tel 0472-17798

Linda:  linda.walden@svenskakyrkan.se
tel 072-5209600

Välkommen att göra en spännande ”resa” tillsammans med oss!
// Annesophie och Linda

Vi erbjuder två olika konfirmandgrupper:

Juligruppen och Augustigruppen.
Båda grupperna börjar i september. Då åker vi på läger över en helg. Vi träffas några gånger under hösten och sedan fem-sex söndagar under vårterminen (cirka kl 12-17).

Juligruppen

Om man valt Juligruppen träffas man sen varje dag i två veckor efter skolavslutningen i juni (bland annat åker vi iväg på läger några av de dagarna) och så avslutas konfirmandtiden med konfirmation i början av juli.

Augustigruppen

Om man väljer Augustigruppen träffas man i stället varje dag i två veckor precis före skolstarten i augusti. Även då åker gruppen iväg på läger under några dagar och konfirmationen sker lördagen före skolstart.