Foto: Magnus Aronson

Delta i gudstjänster och andakter hemifrån

Alnö församling fortsätter att fira gudstjänst, men inte med fler än 50 deltagare. För en del sätter sjukdom, sjukdomssymtom och rekommenderad karantän hinder i vägen för det vanliga gudstjänstfirandet. Kanske kan gudstjänst i radio, tv eller via nätet vara ett alternativ.

Morgonandakter i Sveriges Radio Hör senaste sändningen och tidigare här

Gudstjänster i Sveriges Radio
  Hör senast sända gudstjänsten här och hitta tidigare

Gudstjänster i Sveriges Televison Se senaste sändningen och tidigare här

Från Sankt Ansgars kyrka i Uppsala finns sedan länge gudstjänster inspelade. Efter varje söndag eller annan helgdag med högmässa läggs en ny inspelning ut på nätet. Lyssna här

Katarina församling i Stockholm har också regelmässigt spelat in gudstjänster i flera år. De visas på församlingens Youtube-kanal.

Det finns poddradio på svenska med andakter och betraktelser. En av dessa är Bönepodden från Löftadalens pastorat.

Svenska kyrkan i Umeå lägger ut tankar för dagen: En minut liv - varje dag. En grupp präster delar på uppgiften att säga något kort och angeläget. Se och hör dem här

Biskop Karin Johannesson delar goda ord för andlig återhämtning. Se och hör henne.

HITTA FLER DIGITALA ANDAKTER OCH GUDSTJÄNSTER

Mobilappen Kyrkguiden för både iPhone och androidtelefoner är gratis och finns där appar kan laddas hem.  I appen Kyrkguiden finns ett kalendarium som det går att söka i. Sök med ordet digital och få en lista med alla digitala andakter och gudstjänster. För de flesta finns en kort info som berättar om det är en sändning på Facebook, på YouTube eller annan kanal på nätet.

ANVÄND DIN PSALMBOK

Har du en egen psalmbok, använd den för din andakt i hemmet och för att följa med i det du hör och ser i radio, tv eller på nätet.

Här finns en ordning för gudstjänst i hemmet: Fira enkel gudstjänst i hemmet

Surfa in på Stora Nätpsalmboken och välj en psalm, att lyssna på, att läsa, att sjunga.

Psalmboken har en bönbok och här finns evangelieboken med kyrkoårets alla utvalda bibeltexter.

Att bedja idag – En liten bönbok, den är inte så liten. Här finns böner och bibelord för den dagliga andakten, så att det räcker i fyra veckor. Och det finns andakter för kyrkoårets texter. Dessutom många böner för särskilda tider och förhållanden. Tillsammans över 200 böner.

Evangelieboken har alla bibeltexterna för hela kyrkoåret. Till varje söndag och helgdag dessutom böner och psaltarpsalmer. I slutet av evangelieboken finns läsningarna om vår Herre Jesu Kristi lidande - i alla fyra evangelisternas versioner.

APPAR FÖR MOBILER

Tidegärden är en app som räcker länge, dag för dag och år från år. Den finns både för Iphone och androidtelefoner. Sök där du kan ladda ner appar i din telefon.  Tidegärden som andaktsform bygger genomgående på bibelord, med tonvikt på Psaltaren. Den klassiska tidegärden innehöll hela åtta dagliga böner, idag oftare fyra bönestunder.