Samtal under valven

Under domkyrkans valv pratar vi med samhällsinriktade personer som reflekterar över vårt samhälle och vår värld.

Samtal om kyrka, kultur och politik

St:a Maria domkyrka, Västra kyrkogatan 2

Alla medverkande samtalar med Lisa Tegby, präst i Svenska kyrkan.

Måndag 2 juli 2018

Om den pågående revolutionen och om att komma ut som kristen

Den sociala aspekten av sexuella övergrepp i Svenska kyrkan och i resten av samhället har lyfts fram med revolutionär kraft genom #metoo och #vardeljus. Hur relaterar det som hänt på djupet till Gud och kristen tro? Hur är det att som offentlig person komma ut som kristen? Vad är viktigt idag?

Medverkande: Maria Küchen, författare och debattör

Tisdag 3 juli 2018

Om att stå i skärningspunkten mellan det existentiella och det samhälleliga

Hur kan vi motverka det hat som väller fram mot journalister? Mot journalister i deras yrkesroll och som personer? Hur hanterar man detta som person? Vad betyder det att vara präst på andra arenor? Att vara präst i media? Vad är mission?

Medverkande: Helle Klein, journalist, chefredaktör och präst, Dagens Arbete

Onsdag 4 juli 2018

Om hat och hot mot politiker

Hur är det att vara politiker idag? Hur är det att vara kvinna i den offentliga debatten? Hur hanterar man som person ett hotfullt bemötande? Hur kan vi motverka hatet i vårt samhälle? Hur kan vi motverka våldet i vårt samhälle?

Medverkande: Rossana Dinamarca, riksdagsledamot, feministisk talesperson, Vänsterpartiet

Torsdag 5 juli 2018

Om kulturarv och svenskhet

Vad innebär kulturarv idag? Vad är svenskhet? Hur bygger vi ett hållbart samhälle? Hur säkrar vi skapelsens, samhällets och själens överlevnad? Vad är kyrkans roll idag?

Medverkande: Qaisar Mahmood, författare och chef, Riksantikvarieämbetet

Fredag 6 juli 2018

Om att styras av ett fattigdomsperspektiv

Vad innebär det att styras av ett fattigdomsperspektiv? Vad innebär det att ha ett feministiskt förhållningssätt? Vem bär små fattiga länders röst idag? Den internationella solidariteten kontra behoven i vårt eget land? Hur ser det nya Sverige ut? Sveriges plats i världen? Vad är kristen humanism?

Medverkande: George Andrén, f d ambassadör i Guatemala, generalsekreterare för Diakonia