Svenska kyrkan Alingsås Besöksadress: Brunnshusallén 3, 44134 Alingsås Postadress: BOX 325, 44127 ALINGSÅS Telefon: +46(322)669100 E-post till Svenska kyrkan Alingsås Webbplats

Hur blir man medlem?

Välkommen som medlem i Svenska kyrkan! Du kan använda blanketten eller formuläret nedan för att fylla i en ansökan. Du kan också formulera dig fritt i ett vanligt brev till församlingen där du är skriven.

Vill du bli medlem i Svenska kyrkan tar du kontakt med den församling där du bor. Det gäller både om du tidigare varit medlem eller inte. Välkommen!

Blankett för medlemskap

Du kan använda formuläret ovan och skicka in direkt eller blanketten nedan som du sedan skickar till pastors- och församlingsexpeditionen. Se adressnedan.

Du kan även formulera dig fritt i ett vanligt brev. Församlingen tar sedan kontakt med dig. Du kan också själv besöka vår pastors- och församlingsexpedition för att personligen ansöka om att bli medlem i Svenska kyrkan.

Medlem genom dopet

• Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan. Både barn, tonåringar och äldre kan döpas. Rådgör med en präst i din församling om vilken förberedelse för dopet som kan bli aktuell i ditt fall.
• Du som lämnat Svenska kyrkan är välkommen tillbaka som medlem. Om du inte är döpt samråder du med en präst om vilken dopförberedelse som kan bli aktuell i ditt fall.
• Du som är döpt i ett annat kristet trossamfund är välkommen som medlem i Svenska kyrkan. Något nytt dop behövs inte men församlingen erbjuder dig undervisning i Svenska kyrkans tro och lära.
• Församlingen erbjuder undervisning och samtalsgrupper om dop och Svenska kyrkans tro till alla som önskar. Det kan ske på olika sätt beroende på var man bor.

Barnet som medlem

• Barn som döps i Svenska kyrkans ordning blir medlem i Svenska kyrkan.
• Vårdnadshavare kan anmäla att deras barn ska vara medlem i Svenska kyrkan även om det inte är döpt. Barn över tolv år ska själv ge sitt samtycke.

Folkbokförd utanför Sverige

• Om du inte är folkbokförd i Sverige kan du skriftligt ansöka om medlemskap hos Kyrkostyrelsen, 751 70 Uppsala.
E-post: kyrkostyrelsen@svenskakyrkan.se

bli medlem i svenska kyrkan

Alla som döps blir medlemmar i Svenska kyrkan.  Det går också att anmäla att man önskar bli medlem. Det gäller både om du vill bli medlem för första gången eller om du tidigare varit medlem och vill bli det igen. Skriv ut blanketten och skicka till församlingen där du bor.