Gnistan 2022

ett fördjupningsläger för dig som är 15+

Gnistan 2022 har temat ”Låt din röst bli hörd” vilket kommer märkas i allt från workshops till Gudstjänster.

Maskeradmiddagen har temat Hjältar – vem är din hjälte? Kommer du klädd som Batman, Greta Thunberg eller Jesus!?

Ankomst: drop in mellan 17-18 den 7 jan
Avfärd: 9 jan kl 13.00

För att få åka med på Gnistan måste du vara medlem i Svenska Kyrkans Unga Alingsås, för att bli medlem klickar du här.

...

Workshop 1

Hur kan du använda pennan och det skrivna ordet för att göra din röst hörd? Kan en befria och besegra med hjälp av ord? Luka, präst i Mariestad, leder oss igenom denna skrivarverkstad där du kan testa på att skriva alltifrån poesi till debattartiklar.

Skuld, kränkningar, förlåtelse, förövare, brottsoffer, möjligheten och utmaningar med försoning. Ulrica Fritzson, stiftsteolog och fd fängelsepräst berättar om försoningens möjligheter och svårigheter.

Skaras distriktsordförande Anna leder oss i en utomhusaktivitet där du går eller springer på egen hand och med hjälp av en karta ska hitta rätt.

Hur använder vi bäst vår demokratiska röst och vad skulle hända om möjligheten plötsligt försvann? Jakob Lindqvist från Sensus tar oss på en resa genom demokratins historia och nutid.

Så som vi sjunger så tror vi. Ja även när det gäller psalmer och sånger behöver tro och liv hänga ihop. Vi undersöker vad sångens och psalmens texter ger för bilder av Gud. Har alla en möjlighet att känna igen sig i att vara Guds avbild om psalmens och sångens bilder av Gud ensidigt pekar mot det som är normativt för att vara man? Karin Janfalk, stiftspedagog i Göteborg håller i denna workshop.

Ageravolontärerna är unga vuxna (16+) som engagerar sig för internationella rättvisefrågor, påverkar orättvisa strukturer och arbetar för klimaträttvisa. Tre ageravolontärer från Borås pastorat kommer och berättar för oss vad det innebär att vara ageravolontär.

Hör religion och politik ihop eller ska de hållas isär? Ska kyrkan och vi som kristna höja rösten i politiska frågor utifrån vår tro? Det har funnits och finns än idag skilda åsikter om kyrkans roll i samhällsdebatten och under historiens gång har vi både sett prov på kristna som med livet som insats stått upp mot politiska orättvisor och de som inte haft modet och istället stått tysta inför dem. Vad tänker vi kristna, kan tro påverka samhället och är det vår uppgift att agera och låta våra röster höras i samhällsdebatten? Veronica Pålsson, pastorsadjunkt i Borås leder oss genom denna workshop.

På denna workshop arbetar vi med textil för att lyfta ungas röster. Tillsammans syr vi en mässhake med återbruksmaterial som sedan kommer användas på SKUs arrangemang. Andreas Gerenmark, församlingspedagog i Skövde leder oss i denna workshop.

Hur får du din röst att höras på bästa sätt? Vi kommer att gemensamt försöka hitta var och en av oss absolut bästa röst för vårt ändamål. Genom röstövningar övar vi tillsammans fram hur just du använder din röst på bästa sätt! Häng med workshopledare Ida Liljeblad i spännande röstövningar.

...

Workshop 2

...

Reservworkshop (Om någon workshop du valt inte blir av)