Läs mer om Fredriks jul

Fredrik Lennman har inget emot en grön jul. Julstämning blir det ändå.

2011-12-16

Vi ställer sju frågor om julen till Fredrik Lennman, kyrkoherde i Åkerbo församling.

Vad betyder julen för dig?
”Eftersom jag varit präst hela mitt vuxna liv så har julen alltid varit centrerad kring de olika gudstjänsterna. Tidigare när jag var präst på landet, Hägerstad, Kättilstad och Oppeby församlingar då fick man själv förbereda och genomföra samtliga julgudstjänster. Det innebar att man på Annandagens kväll var ganska trött och sliten. Nu, sedan jag kom till Linghem och Åkerbo församling, är vi många kollegor som hjälps åt. Familjen får se sin pappa lite mer nu för tiden. Julen är för mig mycket dofter, allt ifrån nygräddade pepparkakor, rykande varm glögg till en varm fuktig kyrka med många tända ljus i vintermörkrets kyla.”

 

Har du försovit dig inför någon julotta?
”Nej, tack och lov (inte än!). Kantorn och jag brukar ringa till varandra och kontrollera så att vi inte har försovit oss.”

Någon särskild jul du minns?
Jularna har för det mesta flutit väl. Men en gång för många år sedan lyckades jag under en gudstjänst backa in i ett levande ljus så att min vita prästdräkt började brinna. Jag märkte inget men en kvick dam i någon av första bänkarna rusade fram och ”släckte mig”. Det hade kunnat gå illa, men resultatet blev endast ett svart sotigt hål på ryggen.

Hur ser den här julhelgen ut för dig?
”Alla mina sex barn kommer hem samt några äldre släktingar. På julaftonskvällen åker jag till Bankekinds kyrka och leder midnattsmässan.”

Du tycker om att sjunga. Har du någon favoritpsalm i advent- och juletid?
”Måste jag välja bara en så tänker jag främst på en adventspsalm som inte är så enkel: nr 423, Kom Jesus, kom Immanuel. När man har sjungit den några gånger har man svårt att sluta. Den finns kvar i huvudet. När det gäller julpsalmer är det svårare. De är fina allesammans men kanske viss övervikt mot nr 122, Dagen är kommen. Särskilt ryser jag om kantorn lägger på lite extra på sista versen.

Svenskar påstås bli allt mer sekulariserade. Vilken betydelse tror du det kristna julfirandet kommer att ha i framtiden?
Jag hoppas att vi i Sverige får upp ögonen för vilken stor gåva som ligger i julens budskap. Jul är inte bara det yttre av goda traditioner utan kärnan är att Gud blev människa för vår skull. En revolutionerande händelse som får oanade konsekvenser för ditt och mitt liv.

Till sist, vad önskar du dig i julklapp?
”När mina barn frågar brukar jag svara att jag önskar mig ”snälla barn”.  Det svaret tycker de inte om. Tja, vad önskar jag mig…? Vi brukar inte ge varandra så många julklappar, jag uppskattar mer att få vara tillsammans med familjen. Sedan önskar jag mig en välfylld Bankekinds kyrka på julnatten med en brusande psalmsång. Då blir det en riktig, välsignad jul!”

Frågor och foto: Katarina Sandström Blyme