Om coronaviruset (covid-19)

Med anledning av coronavirusets spridning finns anledning att visa hänsyn till andra människor i samband med gudstjänstbesök eller andra samlingar. Läs mer här:

Åker-Länna församling följer utvecklingen noga och anpassar verksamheten efter myndigheternas rekommendationer. I nuläget innebär det att våra mässor på söndagar fortsätter enl schema med särskilda åtgärder. Från och med 6/6 firar vi återigen Högmässa. Kolla i kalendern på startsidan för att se aktuellt schema.

Våra kyrkliga handlingar såsom dop, vigslar och begravningar genomförs enligt plan.  I Åkers kyrka får det vistas max 50 personer och i Länna kyrka 35 personer per tillfälle.

Öppet café för daglediga på måndag och tisdag ställs in. Likaså torsdagsluncherna och samtalskvällen.

Fika vid ICA fortsätter på tisdagar och torsdagar kl. 10-11. Efter vecka 24 är det endast ICA fika på tisdagar.

Andakt på Riagården startar 9/6 och hålls varannan vecka med präst, kantor och församlingsvärdinna.

Folkhälsomyndigheten uppmanar att inte vistas i miljöer där det finns många människor samtidigt.

Stanna hemma när du är sjuk eller känner förkylningssymtom, för att undvika att smitta andra människor.
Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.
Före måltid, vid mathantering och efter toalettbesök.
Använd gärna handsprit också. Särskilt om tillgång till tvål inte finns.
Undvik att röra vid ansiktet.
Smittan sprids genom kontakt med slemhinnor som näsa, mun och ögon.
Hosta eller nys i armvecket, inte i handen.
Hälsa inte på varandra genom att ta i hand eller kramas.

Är du sjuk och inte kan delta i våra gudstjänster hänvisar vi till vår digitala andakt samt till TV-sända gudstjänsten i SVT2 på söndagar kl. 10.00. Den kan även streamas när så önskas på SVT Play.

Hur smittar coronaviruset?
Coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Överföring av droppar och sekret kan ske direkt från hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta, eller vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta.

Det är fortfarande oklart om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridning av covid-19.

Genom att tvätta händerna och undvika att röra vid ansiktet samt att undvika nära kontakt med sjuka människor minskar risken för smitta.

Källa: Folkhälsomyndigheten