Svenska kyrkans app för barn

Svenska kyrkans nya app Kyrkan sätter barnen i centrum. Genom interaktiva lek- och spelmoment får barn i förskoleåldern möjlighet att upptäcka kyrkorummet och lära sig mer om Svenska kyrkans tro och traditioner.

– Jesus mötte barnen där de var och barnen ska finnas mitt i kyrkans liv. De är en stor och viktig del av dagens kyrka. Idag finns många barn på nätet, så självklart ska kyrkan vara där med bra appar, säger biskop Mikael Mogren, Västerås stift.

När barnen öppnar appen Kyrkan kommer de till just en kyrka, där de kan ringa i klockorna och hälsa på kyrktuppen. Genom ett klick kommer de in i kyrkan och kan se på film, tända ljus eller möblera om i scenen för Jesu födelse på altartavlan.

– Barn är öppna för Guds stora värld, och det är viktigt att vi vuxna möter dem med bra material om kyrka och kristen tro. Genom den här appen vill vi erbjuda just det.

FILMER OM DOP, BEGRAVNING OCH VIGSEL
I appen finns också tre korta filmer som berättar om vad som händer i kyrkan vid en begravning, en vigsel och vid ett dop.

– Filmerna kan användas för att förbereda ett barn inför till exempel en begravning. Men de berättar också på ett enkelt sätt varför dessa tre livshändelser är viktiga för Svenska kyrkan. Och då passar filmerna både barn och vuxna, säger Liselotte Rogberg, ansvarig för digital utveckling, på kyrkokansliets kommunikationsavdelning.

INITIATIV FRÅN VÄSTERÅS STIFT
Idén till appen kom från medarbetare i Västerås stift som påtalade att Svenska kyrkan helt saknade digitalt material för barn, och har nu gjort verklighet av idén i samarbete med kyrkokansliet i Uppsala.

– Det är många barn som är medlemmar i Svenska kyrkan. De har samma rättigheter som vuxna medlemmar att kunna ta del av kyrkans budskap och gemenskap. Med appen vill vi hälsa barnen extra välkomna till kyrkan, och hoppas att den digitala kyrkan ska göra att de känner sig hemma även när de besöker den fysiska kyrkobyggnaden, säger Liselotte Rogberg.

Appen vänder sig till ganska små barn och användningstesterna har gjorts med barn mellan tre och sex år på en av Svenska kyrkans förskolor och på kyrkans barntimmar.

– Det har varit mycket värdefullt att se hur barnen använder appen och pratar om den. De är upphov till flera förändringar och vägval som vi vuxna i projektgruppen aldrig skulle ha kommit på själva.

Kyrkan - en app för barn från Svenska kyrkan.

OM APPEN "KYRKAN"

Kyrkan är Svenska kyrkans app för barn i förskoleåldern. I den kan du besöka en kyrka för att bland annat tända ljus, hälla vatten i dopfunten och måla ett kyrkfönster. I appen finns också tre korta filmer.

Filmerna är cirka en minut vardera och handlar om en begravning, ett dop och en vigsel. I appens inställningar kan du välja vilken eller vilka av filmerna som ska visas i appen. Du kan också välja att stänga av ljudet.

Appen Kyrkan erbjuder inga köp inuti appen och är helt fri från reklam.

DET HÄR KAN DU GÖRA MED SVENSKA KYRKANS APP KYRKAN
-Tända ljus i en ljusbärare
- Fylla en dopfunt med vatten
- Spela memory med djuren i Noas ark
- Måla ett kyrkfönster
- Möblera om altartavlan
- Pussla ihop en oblat
- Spela på orgeln
- Titta på korta filmer om begravning, dop och vigsel. Filmerna heter Farmors begravning i kyrkan, Lillebrors dop i kyrkan och Vigsel i kyrkan.

Du behöver inte någon internetuppkoppling för att titta på filmerna i appen. Filmerna finns även på webben svenskakyrkan.se och på youtube.